Новини

«Одна помилка може коштувати життя»: вибухотехнік із Чернівців – про розмінування Харківщини

Василь БАБИЧ – старший інспектор вибухотехнічної служби Головного управління Нацполіції в області. Раніше працював на посаді кінолога. З початком антитерористичної операції перекваліфікувався на кінолога з пошуку вибухонебезпечних речовин і зброї. Згодом опанував роботу вибухотехніка. З початком війни поліцейський із колегами проходив ротацію на Київщині, Харківщині, Донеччині. Там вибухотехніки розміновували деокуповані території.

Про роботу на деокупованих територіях Василь Бабич розповів кореспондентці ” “.

– Найперша наша ротація з розмінування була на Київщині. Там ми розміновували аеропорт Гостомеля, працювали в Ірпені та Бучі, де все було густо заміновано: будинки, лісосмуги, поля… Перед нами поставили завдання зачистити все. Ми успішно відпрацювали. У кінці 2022 року поїхали на Харківщину, у місто Куп’янськ, – згадує вибухотехнік.

“Міста там спустошені”

У Куп’янську, згадує Василь Бабич, наприкінці 2022-го майже не було цивільних, а прилітало дуже часто.

– Окупанти залишали після себе суцільні руїни… Вони пускали ракети С-300 по житлових будинках, лікарнях, школах, об’єктах критичної інфраструктури. Люди, які там залишилися, зазнавали поранень і гинули. Та найбільше мене здивувало, що на Харківщині все ще залишалися діти. Граючись, вони встановлювали блокпости й пропускали автомобілі. Ми завжди давали їм солодощі. Смаколики вони порівну ділили між собою, – згадує інспектор.

На Харківщині вибухотехніки мали роботу щодня: розміновували поля, на яких були закладені тисячі протитанкових і протипіхотних мін, житлові будинки.

– Працювати мусили дуже обережно. Знаходили дуже багато протитанкових, протипіхотних мін, так звані “пелюстки”, якими були встелені поля. Перед початком роботи ми обстежуємо територію квадрокоптером. До робочої групи входить щонайменше двоє людей. Спочатку ми самі знищували міни. Потім у нас з’явився дистанційний розміновувач, який називається “приблуда”. Тепер окупантські боєприпаси можемо використовувати проти них самих, бо ми їх розряджаємо, переводимо в безпечний стан, щоби надалі використовувати проти ворога. До цього ми просто знищували ці міни. І, звісно, ми не маємо права на помилку, бо ця помилка може коштувати життя, – ділиться інспектор.

“Працюють під постійними обстрілами”

З часом люди почали повертатися до своїх будинків на деокупованих територіях.

– Цивільні приходили до відділків поліції та зверталися із заявами, щоби їхнє житло перевірили на вибухові пристрої. Тоді до будинку скеровували групу. На кожен виїзд їдемо в бронежилеті, шоломі, захисних окулярах та спецкостюмі. Маємо металодетектор, щуп і “приблуду”, які допомагають нам у роботі. Траплялося дуже багато випадків, коли на мінах підривалися цивільні. Тож якщо побачили вибухонебезпечний предмет, у жодному разі не торкайтеся його, а звертайтеся або до рятувальників, або до поліції, – підсумовує Василь Бабич.

Вибухотехніки розміновують території під ракетними обстрілами та нальотами ворожої авіації й дронів – за кілька кілометрів від лінії фронту.

Наразі поліцейський Василь Бабич готується до ще однієї ротації у зону проведення бойових дій.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.