Новини

Сайт “Молодого буковинця” потрапив на Мапу рекомендованих медіа

Сайт “Молодий буковинець” разом із 173 медіа з усіх регіонів України потрапив на інтерактивну Мапу рекомендованих медіа за результатами незалежної експертної оцінки в першому півріччі 2024 року.

Проєкт громадських організацій “Інститут масової інформації” та “Детектор медіа” за підтримки міжнародної організації Internews створений для виявлення та підтримки медіа, які дотримуються високих стандартів журналістики.

За даними “ДМ” та ІМІ, в процесі підготовки мапи було оцінено загалом 267 медійних ресурсів, з них 171 онлайн-ресурс, 21 радіо і 75 телеканалів.

Ці медіа оцінювались за новою спільною матрицею, розробленою ІМІ та “ДМ”, яка включає критерії оцінки незалежності та репутації видань.

Основні блоки критеріїв охоплюють прозорість, дотримання професійних стандартів та журналістської етики. Подробиці оновленої методології оцінки доступні за посиланням.

Експерти ІМІ оцінювали онлайн-медіа, експерти “ДМ” — радіо і телеканали.

“Проєкт зі створення Мапи рекомендованих медіа є дійсно значущим і своєчасним для України, особливо в умовах інформаційної війни та загальної потреби в достовірних новинах. Робота над мапою дозволила нам глибше зануритися у медійний ландшафт країни та виявити безліч якісних регіональних видань, які є прозорими, відповідальними і дотримуються високих стандартів журналістики. Класно бачити, як медіа з усіх куточків країни отримують можливість заявити про себе і стати більш видимими. Важливість цього проєкту полягає не тільки в доступі до перевіреної інформації, але й у підвищенні медіаграмотності населення. Наявність такої мапи дозволяє користувачам легко знаходити надійні джерела і, як результат, знижує ризик поширення дезінформації та маніпуляцій”, — розповіла директорка ІМІ Оксана Романюк.

Система подачі заявок дозволяє медіа самостійно реєструватися на участь у проєкті, що спрощує процес включення та демократизує відбір, відкриваючи двері для маленьких та нішевих ресурсів.

Мапа буде оновлюватися й надалі, і наступна хвиля моніторингу запланована на осінь 2024 року.

Зараз мапа включає 117 онлайн-медіа та 5 центрів журналістських розслідувань, 21 радіо та 31 телеканал з усіх областей України:

– найбільше рекомендованих медіа, розміщених на Мапі, — у Київській області (15 медіа);
– далі за кількістю медіа йдуть Харківська та Донецька області — по 13 медіа;
– 11 рекомендованих медіа потрапили на мапу від Одеської області, 
– 10 медіа — Полтавська область;
– по 8 медіа мають Запорізька, Івано-Франківська та Миколаївська області;
– по 7 рекомендованих медіа на регіон мають Львівська та Сумська області;
– по 6 рекомендованих медіа на регіон мають Волинська, Чернівецька, Хмельницька, Кіровоградська, Луганська області;
– по 5 рекомендованих медіа на регіон мають Житомирська, Закарпатська, Чернігівська, Херсонська, Дніпропетровська області;
– по 4 рекомендованих медіа на регіон мають Рівненська, Тернопільська, Вінницька, Черкаська області;
– три рекомендованих медіа мовлять на територію тимчасово окупованого Криму.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.