Новини

Пропонують “допомогу”: на які схеми онлайн-шахраїв натрапляли буковинці – опитування “МБ”

Шахраї вкрай винахідливі та щоразу вигадують правдоподібні схеми, як ошукати людей. Вони пропонують грошову допомогу, представляються банкірами, продавцями, покупцями тощо.

Кореспонденти ” ” поцікавилися, чи стикалися буковинці зі спробами онлайн-шахрайства та що робили у таких випадках.

Відомо, що за останній тиждень на Буковині аферисти ошукали людей на понад 700 тисяч гривень.

“Соціальна допомога”
Ця шахрайська схема досить відома: аферисти надсилають повідомлення про фінансову виплату від організацій з посиланням для заповнення анкети. Громадяни, переходячи за посиланням, вводять інформацію про свої банківські картки й у такий спосіб дають доступ шахраям до рахунків. Відтак аферисти привласнюють їхні гроші.

Саме так 39-річна чернівчанка, бажаючи отримати соціальну грошову допомогу, через один із месенджерів перейшла за надісланим посиланням. Після цього жінка покроково виконала усі дії, які їй пропонувалися та ввела свої банківські дані. У результаті з її рахунку було знято 2100 гривень.

Інтернет-шахраї
Одним із розповсюджених видів шахрайств є інтернет-покупки. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату – повну або часткову. У таких випадках покупець, оплативши товар, його частину чи вартість доставки, досить часто залишається ні з чим.

У такий спосіб шахрай ошукав 36-річну жительку села Великий Кучурів. Під приводом купівлі автомобіля жінка через оголошення в інтернеті перерахувала невідомій особі майже 675 тисяч гривень. Після отримання коштів потенційний продавець на зв’язок не вийшов.

З рахунку 39-річної жительки села Брусниця невідома особа, використовуючи електронно-обчислювальну техніку, перерахувала 3700 гривень,

За такою ж схемою невідомий заволодів 15 тисячами гривень, які належали 46-річному жителю села Остриця.

А 30-річна жителька села Кліводин, маючи намір купити кросівки в інтернеті, вказала реквізити своєї банківської картки, з якої було знято 3700 гривень.

Псевдобанкіри
Дзвінок від псевдобанкіра – дієва шахрайська схема. Невідома особа дзвонить і представляється працівником банку. Шахрай повідомляє про спробу несанкціонованого втручання в банківські рахунки жертви, або ж під приводом перевипуску картки, у якої закінчився строк дії, виманює персональні дані. Псевдобанкір може запропонувати перейти за посиланням, після чого з карток зникають гроші, або жертва може сама виконати вказівки зловмисника, тим самим надавши йому доступ до свого рахунку.
До 40-річного буковинця із села Луковиця надійшло смс-повідомлення від псевдобанкірів про можливість застрахувати кошти на картці за допомогою онлайн-банкінгу. У результаті шахрайських схем у чоловіка з рахунку було знято 13 тисяч гривень.

За всіма фактами шахрайства тривають досудові розслідування.

Поліцейські закликають:
– не розголошуйте конфіденційну інформацію, яка стосується ваших банківських рахунків ні телефоном, ані на сумнівних сайтах (пін-код, CVV-код, а також цифрові паролі, що надходять на ваш телефон);
– не довіряйте незнайомцям;
– перевіряйте отриману інформацію;
– не перераховуйте кошти на невідомі рахунки;
– оплачуйте за товар і послуги після їх отримання;
– не переходьте за підозрілими посиланнями.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.