Новини

Рівно чотири роки тому у Чернівцях зафіксували перший випадок коронавірусу

Рівно чотири роки тому, 3 березня у Чернівцях медики зафіксували перший лабораторно підтверджений випадок коронавірусної інфекції COVID-19 в Україні.

Звістку про виявлену хворобу під час свого брифінгу оголосив заступник глави МОЗ, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

“Вчора я вам говорив, що було чотири випадки з підозрою, сьогодні ця підозра підтвердилася в однієї людини. Всі матеріали і зразки додатково передані до вірусологічної лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я. Але випадок зареєстрований в Україні, і ми розпочали працювати з контактними особами, з якими контактувала ця людина”, – сказав Ляшко.

“Було важкувато, і навіть деколи страшнувато”

39-річний чернівчанин Олександр Самборський став першим українцем, який захворів, а згодом і одужав від коронавірусу COVID-19. З його госпіталізацією пов’язано чимало подій у Чернівцях та Україні: від пікету переляканих сусідів під під’їздом на Гравітоні до запровадження режиму надзвичайної ситуації в області.

Олександр заразився коронавірусом, подорожуючи з дружиною Італією. Після повернення в Україну чернівчанина госпіталізували, а згодом тест на COVID-19 показав позитивний результат.

На початку березня 2020 року чернівчанина помістили в окремий бокс обласної лікарні – самого, без води, з перебоями електрики та відсутнім опаленням. Температура в боксі сягала +11 градусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Мені важко дихати…”: репортаж із “червоної зони” у Чернівцях

Звістку про те, що Олександра виписали з лікарні, у своєму відеозверненні до українців повідомив президент Володимир Зеленський.

Того дня звістка про підтверджений випадок коронавірусу в мешканця Чернівців миттєво спустошив полиці місцевих аптек. В обідній час 3-го березня знайти елементарні пов’язки чи антисептики в фармацевтичних закладах міста не вдалося. Так, обійшовши 10 аптек у центральній частині міста, ми ледь знайшли одну, в якій можна було придбати медичні маски. Щоправда, продається лише у комплекті з халатом і бахілами, вартує близько 30 гривень.

Деякі з аптек повісили на вхідних дверях таблички, з яких інформують про відсутність пов’язок.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.