Новини

Замінимо нашими: як блокада польського кордону вплине на вартість продуктів на Буковині

Блокування польськими перевізниками кордону з Україною ускладнило доставлення на вітчизняний ринок імпортних товарів з багатьох європейських країн.

Крім цього, воно підвищило ризик нестачі цієї продукції та її подорожчання в українських магазинах та на ринках, про це йдеться в публікації “Мб”.

“Є достатньо запасів на складах”

Думки продавців на ринках Чернівців розділилися. Дехто зазначає, що блокада вже вплинула на постачання та ціни на продукцію.

– Вплинула ця ситуація на постачання. Є частковий дефіцит на деякі товари, але ціни поки що не зросли, – каже продавчиня імпортною продукцією на ринку “Центральний” у Чернівцях.

– Звичайно, ситуація вплинула. Ціни підвищилися, бо менше товарів надходить. Дефіцит є, він навіть у продуктових магазинах прослідковується. Дуже багато людей забирають великими партіями продукцію, щоб мати запаси. Гуртовикам важко знайти деякі товари для торгівлі, – каже ще одна продавчиня Олександра.

Інші ж продавці поки що не помічають кризи.

– Дефіциту немає. Трохи підвищилися ціни на молочні продукти. Це тільки тому, що в зимовий період у Польщі вони завжди дорожчають, а влітку ціна знижується, – каже продавчиня Наталія.

– Дефіциту не спостерігаю, ціни не зросли. Використовуємо запаси продукції. Ситуація на кордні поки що не вплинула на постачання товарів. Я була три тижні тому в Польщі, нічого не змінилося, – каже продавчиня.

Жінка, що стоїть поруч, додає: “У цей час поляки повинні бути добрішими: усе ж таки ми платимо кров’ю, а вони живуть під мирним небом. Я сподіваюся, що ця ситуація не спровокує дефіцит. Україна може себе повністю забезпечити вітчизняними товарами. Як би важко не було, аграрії працюють. Звичайно, ціни на імпортні товари зростуть, бо є чимала кількість їхніх споживачів, – каже покупчиня Істолія.

У магазинах міста зазначають, що дефіциту товарів поки що немає, адже більшість із них ще має запаси.

– Як буде далі, не знаємо, але поки що все стабільно. Є достатньо запасів на складах. Навіть якщо не буде деякої імпортної продукції, є ж достатньо українських товарів. Тож людям не варто панікувати, – розповідає продавчиня в одному із продуктових магазинів у центрі міста Світлана.

“Зріс ризик дефіциту”

У коментарі ” ” заступник генерального директора з митних питань мережі будівельних гіпермаркетів ТОВ “Епіцентр К” Андрій ФЕДЬКІН розповів, що їхні товари ввозять через польські порти, зокрема Гданськ та Гдиню. Тож через страйк перевізників може поменшати кількість деяких товарів.

– З початку повномасштабного вторгнення логістичні ланцюги переорієнтувалися на Польщу, Словаччину, Угорщину, Румунію і Молдову. Основне навантаження припало саме на польський кордон, адже найбільше товару в Україну йде з польських, німецьких морських портів та нідерландського Роттердама. Ми, як і багато національних бізнесів, працюємо через польські порти, зокрема Гданськ і Гдиню. Відповідно, страйк місцевих перевізників і значне зменшення обсягу пропуску транспортних засобів через кордон з Польщею вплинули на кількість товарів, які маємо змогу ввозити на територію України, – зазначають у компанії.

У пресслужбі мережі супермаркетів “АТБ” зазначають, що блокада польського кордону істотно ускладнила доставлення імпортної продукції з країн Європи.

В асортименті магазину є висока частка товарів польських виробників. Зокрема молочної продукції, заморожених овочів і фруктів, макаронних виробів, напоїв та алкогольної продукції, мийних і косметичних засобів.

– Крім польських товарів, через заблоковані пункти доставляють товари з країн Прибалтики, Німеччини, Нідерландів, Бельгії, частка яких в асортименті “АТБ-Маркет” достатньо вагома. Обмеження руху на польському кордоні призвело до черг на інших пунктах переходу Угорщини та Словаччини, збільшило терміни доставлення продукції європейських виробників і підвищило вартість автотранспорту. Ці дії негативно впливають на наявність імпорту в роздрібних мережах, збільшують ризики дефіциту імпорту і ведуть до зростання вхідних і роздрібних цін, – пояснюють у компанії.

Що кажуть експерти

Експерти зазначають, що ціни на продукти в Україні через блокування польського кордону значно не зміняться.

– Риба, екзотичні фрукти, сіль – це сьогодні йде до нас як імпорт. Наприклад, цитрусових менше привезуть. Менше буде мороженої риби. Можливо, менше буде солі, – каже економіст Олег ПЕНЗИН.

Та він наголошує: щодо кожної із цих позицій сьогодні немає настільки великого попиту, щоб це було критичним.

Що ж до побутової хімії, будівельних сумішей і матеріалів, на них ціни можуть трохи зрости, однак ненадовго.

– Це товари довгострокового використання, які їдуть до нас автотранспортом. Але вони не є товарами першої потреби. Вони достатньо довго лежать на складах, є запас. Тож не буде стрімкого зростання цін, – розповів Олег Пензин.

Що дійсно може подорожчати, то це скраплений газ, каже економіст. Уже сьогодні ми бачимо деякий дефіцит автогазу, і ціна на нього далі зростає.

Якщо на кордоні буде затримка імпорту певних продуктів, це може спричинити невеликий дефіцит, пояснює заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис МАРЧУК.

– На українські ринки Польща найбільше експортує молочної продукції. Утім, це не призведе до значного дефіциту, тому що ми самі достатньо її виробляємо, – каже експерт.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.