Новини

Чернівецька гімназія отримала прапор від Залужного – фото

Чернівецька гімназія №16, що розташована у мікрорайоні Калічанка, отримала прапор України із підписом самого Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

“Дякуємо учням Чернівецької гімназії №16 за окопні свічки для ЗСУ”, – написав на прапорі генерал і залишив свій підпис. Реліквію повісили в коридорі закладу на чільному місці. Там він висітиме до перемоги України.

Про це йдеться у публікації ” ” від 23 листопада, пише molbuk.ua

Від вересня зробили майже 20 тисяч свічок

Заклад почав активно підтримувати військо з перших днів війни. Тут приймали переселенців і збирали допомогу для буковинських військових підрозділів. Сюди приносили продукти, засоби гігієни, пальне та інші необхідні речі. Учні, батьки, вчителі та всі небайдужі мешканці району плели сітки, кікімори. Організовували благодійні ярмарки, акції, кошти з яких спрямовували на потреби захисників. Школа працювала, як невеличке і злагоджене підприємство.

Вчителя фізкультури, якого мобілізували до лав ЗСУ, також збирали всім колективом. Допомогли придбати тактичне спорядження й систему опалення бліндажа за 15 тисяч гривень.

Для 10-ї окремої десантно-штурмової бригади заклад зібрав 20 тисяч гривень на дрон. Долучилися і до збору коштів на авто для артиста театру Олександра Дадуса, який зараз у ЗСУ, та його побратимів.

Робили усе це за покликом серця, з ініціативи вчителів, учнів та їхніх батьків.

З вересня на території школи закипіла ще одна робота на підтримку війська – виготовлення окопних свічок. Займається цим ветеран АТО, мешканець мікрорайону Костянтин Сіньковський. Йому виділили приміщення на території гімназії, яке досі використовувалося як склад. Там чоловік встановив спеціальне обладнання, приніс необхідні матеріали (бляшанки, парафін, картон).

Читайте також: Тепло і світло для захисників: у Чернівцях колишній військовий виготовляє окопні свічки – відео

До роботи долучилися і школярі. Спочатку приходили радше з цікавості – поглянути, що там таке відбувається. Тепер так захопилися, що наввипередки просяться “крутити свічки” і навіть змагаються між собою, хто швидше і більше зробить. У результаті з початку вересня у школі виготовили майже 20 тисяч окопних свічок. Це дуже багато, та все одно, надовго їх не вистачить. Тож треба працювати й працювати.

“Прапор висітиме на чільному місці до нашої перемоги”

“Костянтина я знаю давно, ще відколи він воював в АТО. Він отримав контузію, зараз ветеран бойових дій, – розповідає директор гімназії №16 Сергій Білоус. – Коли звернувся з проханням допомогти з “кабінетом”, ми згадали про технічне приміщення, яке не використовували для навчання. Вирішили залучати учнів. Оскільки ми – гімназія, тут навчаються до 9-го класу включно. Спочатку запропонували це робити дев’ятикласникам. Якщо у них вийде, запросимо і восьмикласників.

Костя брав по декілька дітей, показував, розповідав, що й до чого. Вони роблять заготовки, формують основу свічки разом із гнотом. У школярів гарно пішло, їм це сподобалося. Роблять свічки на уроках фізкультури (ті, хто звільнений від занять), часом і на трудового навчання”.

Від початку вересня виготовили майже 20 тисяч свічок, більшість із них уже поїхала на фронт. Не дивно, що така підтримка не залишила буковинських бійців байдужими. Вони й розповіли Валерію Залужному про неймовірних школярів-волонтерів із Чернівців й попросили підписати для них прапор. Звісно, головнокомандувач ЗСУ із радістю погодився.

“Ми, як це почули, спочатку не повірили. Та коли до школи приїхали бійці 107-ї окремої бригади територіальної оборони з таким подарунком, – дуже зраділи, урочисто повісили його на почесному місці. Там він і висітиме до нашої перемоги”, – каже директор.

Учениці 9-В класу Марія Гордей та Анастасія Зінич – одні з рекордсменок за кількістю заготовок для свічок. Дівчата скромно кажуть, що не рахували, скільки зробили самотужки, та з тисячу, певне, буде.

“Нам відразу дуже сподобалося. Це зовсім неважко та цікаво, а головне – таким чином ми допомагаємо нашим військовим. Почалася зима, морози, тому свічки дуже потрібні в окопах: речі посушити, їсти приготувати. Від свого дядька-військового я багато чула про те, як нелегко захисникам на фронті. Пізніше мій дядько загинув на Донеччині… Наш обов’язок – робити все можливе для ЗСУ, – каже Марія Гордей.

“Учотирьох за 45 хвилин можемо зробити близько 300 заготовок. Також має бути ще одна людина, яка підноситиме матеріали. З кожним разом у нас виходить усе швидше і краще, – додає Анастасія Зінич. – Долучається більшість наших однокласників. Увійшли в азарт і вже навіть влаштовуємо змагання, хто більше зробить”.

“Потрібні матеріали, робочі руки, гроші”

Лише за один вихідний вдалося виготовити 2300 окопних свічок, тішиться Костянтин Сіньковський. Допомагали йому товариші й усі небайдужі. Днями ці вироби поїдуть на фронт, а волонтери візьмуться за нові. Адже потреба завжди є, особливо в зимовий період.

“Називаю нашу команду “буковинськими свічкарями”, – усміхається Костянтин. – Робочих рук завжди треба. Сам я можу виготовити більш як тисячу свічок за день, та коли нас багато, ця кількість значно більша! Передаємо свічки тільки напряму. Приходить тато, мама чи дружина військового і кажуть, що їм потрібні окопні свічки. Не питання – видаємо. А через посередників – ні. Бо траплялися випадки, коли наші вироби не доїжджали до бійців, а чомусь опинялися у магазинах Харкова, де їх продавали втридорога”.

Школярі, звільнені від фізкультури, приходять допомагати замість того, щоб сидіти в телефоні, провадить волонтер.

“Спочатку вони думали, що просто втечуть з уроку. Але прийшли й зацікавилися. Тим більше я їм розповідав, що кожна свічка – це щонайменше дві години тепла і світла нашим захисникам. Тож зараз вони вже навіть просяться: “Дядьку Костю, ми хочемо свічки крутити!” Діти роблять заготовки, а вже саму заливку – тільки я. Там є нюанси: потрібно витримати температурний режим, дотриматися технічних умов. Для приємного запаху додаю в суміш залишки з кавових автоматів. У результаті виходить свічка з ароматом кави. Усе готове відразу відправляємо на фронт, нічого не затримується”.

Допомагати можуть усі охочі, попередньо сконтактувавши із Костянтином Сіньковським. Також потрібні кошти на закупівлю матеріалів. Можна приносити свічкові недогарки з дому – усе згодиться, каже волонтер і закликає всіх небайдужих відгукнутися.

Куди звертатися:

0505255293 Костянтин Сіньковський

Для донатів:

4149499991685023

Куди приносити парафін, віск, згарки свічок:

Чернівці вулиця Білоруська 77.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.