Новини

Як доглядати за велосипедом?*

Дбайливий господар знає, що чим краще доглядаєш за технікою, тим довше вона буде працювати. Це стосується і догляду за велосипедом. Його необхідно мити, змащувати, регулювати і виконувати ряд інших процедур. Та й місце для стоянки теж потрібно. Відсутність регулярного догляду призведе до поломки і потрібно буде звертатись до веломайстерні, що коштує чималих грошових коштів. Якщо хочете дізнатися більше про догляд за вашим байком, читайте далі.

Огляд технічного стану велосипеда

На сьогоднішній день велосипеди представлені різними моделями, але для всіх існують єдині правила по їх обслуговуванню. Перед виїздом перш за все необхідно переконатися наскільки справними є всі механізми. Це легко перевірити візуально, варто оглянути такі комплектуючі:
кермо (має стояти прямо і не бовтатись),

колеса (мають бути накачані правильно),

педалі (не скрипіти і не заїдати),

гальма (мають бути налаштовані і працездатні).

Якщо велосипед експлуатується весь рік, потрібно проводити більш детальний огляд з невеликим проміжним технічним обслуговуванням: змащення агрегатів трансмісії, управління і протяжка кріпильних болтів. Такий догляд за велосипедом дозволяє своєчасно виявити тенденції зносу деталей і поломок, що зробить поїздку безпечною.

Як помити велосипед і почистити деталі?

Велосипед треба не тільки перевіряти, а й обслуговувати. Мити необхідно ретельно і правильно. Просто загнати на мийку не вийде. Справа в тому, що сучасні велосипеди – це не просто рама і два колеса з педалями, це високотехнологічний агрегат, в якому використовуються сучасні матеріали, що вимагають особливого підходу. Під час їзди за містом, по грязюці, піску, калюжах страждають комплектуючі. Найсильніше змащуються ті деталі, які постійно контактують з самою дорогою, це ланцюг, втулки коліс, перемикачі передач, зірки, а також каретка. Розглянемо як доглядати за ними:
Втулки не можна мити під напором води, вона не повинна проникати в середину механізму. Колісні втулки акуратно обробляються ганчірочкою ,яка має бути трохи волога і тільки після цього змащуються.

Каретка перевіряється на цілісність. Досить часто пісок і бруд потрапляє в осі між стаканом і шатунами, їх потрібно витерти. Туди також наноситься трохи мастила. Це захистить підшипники від бруду.

Обов’язково слід доглядати за ланцюгом і зірками. Їх потрібно мити і змащувати в один і той же час. Якщо це ручне очищення щітками, потрібно розібрати велосипед. Якщо використовувати мийку ланцюга, то не доведеться.

Перемикачі слід підтримувати максимально чистими, їх можна протирати м’якою, вологою ганчіркою.

І, нарешті, повна комплексна мийка, особливо після дощу. Неодмінно змастити всі вузли: рульова колонка, пружини під сідлами, зірочки, ланцюг, краєчки втулок у коліс.

Застосування агресивної хімії може негативно позначитися на зовнішньому вигляді велосипеда, а в деяких випадках здатне привести до поломки. Хімія для мийки повинна відповідати вимогам до лакофарбових покриттів і матеріалів. Тому варто обережно обирати засоби. Якщо велосипед сильно брудний, можна використовувати спеціальні очисники, які швидко розкладають і знищують бруд, при цьому не залишають залишків і не впливають на ефективність роботи механізмів.

Очистка і змащення ланцюга

Перш ніж змащувати, необхідно правильно підготувати ланцюг до цієї процедури. Попередньо його очищають. Слід розуміти, що для цієї мети необхідно виконувати чистку засобами, нейтральними до пластиків і ущільнювачів. Використання агресивних засобів заборонено, це може привести до дорогого ремонту. У разі якщо забруднення складні, можна використовувати м’які щітки, або машинку для очищення. Ні в якому разі не намагайтеся зробити це металевими щітками.

Після миття потрібно висушити ланцюг і нанести на нього спеціальне мастило. Мастила бувають універсальні і для погодних умов. Перший варіант призначений для тих, хто не хоче занадто заглиблюватися в особливості конструкції при догляді за транспортним засобом і використовує велосипед як засіб для відпочинку. Рекомендуємо в даному випадку використовувати універсальне мастило для велосипедних ланцюгів в сухих і вологих умовах експлуатації. Воно буде витісняти вологу, відштовхувати воду і забезпечить рівний хід ланцюга без ривків. Захищає металеві частини від корозії.

Коли від велосипеда хочуть отримати трохи більше, ніж просто прогулянка, вибирають мастила по погоді. Існують для сухої і пильної погоди, а також для дощової прогулянки.

Також потрібно правильно доглядати за гальмами, амортизаційною вилкою, трансмісією. Комплексний і правильний підхід дасть розуміння, як доглядати за велосипедом. Допомогти можуть відео огляди, де можна більш детально і візуально побачити всі процеси поетапно. Ми впевнені, що ваш двоколісний супутник обов’язково віддячить вам за догляд і чистоту і буде служити багато років.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.