Новини

«Такий сморід, наче здохло щось»: мешканці районів довкола Прута в Чернівцях потерпають від запаху стічних вод

Мешканці мікрорайонів Гарячий Урбан, Гравітон, Кемпінг та Калічанка в Чернівцях потерпають від смороду стічних вод. Він долинає з Прута і буває то сильнішим, то ледве вловимим – залежно від напрямку вітру, погоди.

“Думали навіть, що це з літаків щось скидають”

“Запах посилюється ввечері та вранці, десь о 7-8-ій ранку. Чутно каналізацією, і це просто нестерпно. У кого блювотний рефлекс – з незвички може спрацювати. Чутно всюди. Я працюю на ринку на Гравітоні, туди теж доноситься. Я народилася і виросла на Гравітоні, але колись не помічала такого запаху. Здається, він з’явився десь років два-три тому”, – каже Анастасія, мешканка будинку №251А на вулиці Руській.

Читайте також: У Чернівцях розпочинають модернізацію водоканалу: що будуть робити

Жителька сусідньої багатоповерхівки №251 пані Світлана зауважує, що люди вже розглядали різні версії походження запаху.

“Спочатку думали, що це з полів чи садів доноситься, може, ґрунт підживлюють перегноєм. Навіть закрадалася думка, що з літаків щось розпилюють. Можливо, якісь відстійники відкривають на вечір, не можемо точно сказати. Але тхне немилосердно. Коли звечора викладаємо сушити на вулицю білизну, вранці весь цей запах – на ній”, – каже чернівчанка.

“Ввечері з Прута сильно заносить. Чи то відстійники, чи каналізація, чи якийсь свинарник, – не знаємо”, – додає одна з мешканок Гравітону.

“На іншому боці Прута є водостік. І ота погано очищена вода скидається в річку, наскільки я розумію. Найбільше чути в районі Гарячого Урбану”, – каже ще одна співрозмовниця.

“Коли повертаюся додому в село Остриця, там такий сморід, ніби здохли десять тварин, і всі біля мене, – скаржиться одна з перехожих. – Мабуть, також із Прута заносить, бо ми над річкою. Це просто катастрофа, навіть вікно не можеш відчинити. Така ситуація з запахом давно, проте останніх кілька років сморід став дуже сильним”.

“Смердить зранку та ввечері, якщо вітер із боку Прута”, – зауважує мешканець Кемпінгу.

“Нам, мов серфінгістам і аеророзвідникам, важливий ще й напрям вітру! Бо якщо напрям від річки Прут до нас, – то, найімовірніше, – знов буде день “усіх ароматів в одному флаконі”, – написала у соцмережі адміністраторка фб-спільноти “Активний Гравітон” Оксана Филипчук. – Питання нестерпного смороду в мікрорайоні непокоїть мешканців постійно”.

“Обладнання дуже зношене”

Мешканці у розпачі звернулися до мерії. В отриманому листі від департаменту інфраструктури та благоустрою йдеться, що очисні споруди каналізації у Чернівцях були побудовані у 1970-их роках. Їхня поточна потужність становить 72 тисячі кубометрів на день.

“Наявний комплекс споруд механічного та біологічного очищення стічних вод фізично застарів, а деякі споруди та обладнання дуже зношені”, – йдеться у листі.

Водночас запевняють: упродовж 2021-22-го років провели капремонти двох вторинних відстійників, двох повітродувок, насосного обладнання для перепомповування сирого осаду. Загалом виконали робіт на понад вісім мільйонів гривень.

“Чернівціводоканал” здійснює щоденний лабораторний контроль показників якості очищування стоків та постійно вживає заходи щодо недопущення перевищення гранично допустимих концентрацій забруднювальних речовин”, – стверджують у департаменті інфраструктури.

Визнають, що проблемою наразі є застаріла технологія біологічного очищення, яка не дозволяє повноцінно виводити азот і фосфор зі стічних вод. Також невирішене питання зневоднення та утилізації осаду стічних вод.

Для розробки проєкту реконструкції очисних споруд каналізації, який планують втілити впродовж 2024-2026-го років, залучили міжнародного консультанта.

“Запах не зникне відразу”

Після очищування води залишається сирий осад, який понад 20 років зливався на переповнених мулом майданчики площею майже 20 гектарів. Це загрожувало екологічною катастрофою, пояснив у коментарі ” ” гендиректор “Чернівціводоканалу” Андрій Колесник.

“Тож ми терміново розробили нові великі майданчики, побудували у 2021 році трубопровід сирого осаду. На сьогодні цей осад потрапляє на іншу ділянку. Зрозуміло, що роза вітрів, мікроклімат, промислові підприємства, які додають в осад різні викиди, призводять до того, що при спеці ми можемо чути запах”, – визнає посадовець.

Повністю позбутися смороду і забути про цю проблему можна буде лише після реконструкції очисних споруд, але на це потрібен час. А поки що водоканал звернувся до підприємства Esmil, яке створює аератори для очищення каналізаційних вод.

“Компанія пропонує до кінця місяця встановити своє тестове обладнання. Запах відразу не пропаде, але ми точно відчуємо ефект і зможемо майже устократ зменшити кількість осаду”, – обіцяє Андрій Колесник.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.