Новини

Вода вже є, а санаторію немає: яка ситуація з закладом «Брусниця» на Буковині

Бальнеологічний санаторій “Брусниця”, до якого за кращих часів з’їжджалися на оздоровлення тисячі людей, уже тривалий час простоює. Приміщення, де раніше приймали цілющі сірководневі ванни, закрили, майно потроху нищиться. А пацієнти оздоровлюються неподалік, у приватному санаторії.

Про це йдеться у публікації ” ” від 20 липня, пише molbuk.ua

Облрада домоглася відновлення спецдозволу на воду

Яких лише перипетій не зазнав колись такий популярний заклад. У 2019 році “Брусницю” рішенням сесії облради передали в оренду підприємцю на 49 років. Через це на тодішнього голову облради Івана Мунтяна відкрили кримінальне провадження. За інформацією НАБУ, посадовець вимагав у підприємця хабар 400 тисяч доларів за передачу в оренду санаторію.

А у вересні 2021 року в закладу забрали ліцензію на користування надрами. Відтоді комунальний санаторій припинив працювати. Торік тут прихистили півтори сотні переселенців, за підтримки благодійників облаштували певні зручності. Зараз переселенців залишилася половина, решта роз’їхалися.

Днями стало відомо, що Державна служба геології та надр України видала наказ про надання спеціальних дозволів на користування надрами Чернівецькому обласному комунальному підприємству “Бальнеологічний санаторій “Брусниця”. Санаторій, за зверненням Чернівецької облради, отримав спецдозвіл на використання води на двадцять років.

“Для області та команди облради – це непересічна новина, яка стала результатом нашої півторарічної роботи, – зазначив голова облради Олексій Бойко. – Це непроста процедура, копітка робота, в позитивний результат якої мало хто вірив. Проте комунальний заклад став одним із трьох-чотирьох, які потрапили під дію нового законодавства – і нам вдалося отримати дозвіл. Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах уже видав наказ про отримання спецдозволу. Надалі плануємо виконувати всі дії, щоби розвивати реабілітаційний заклад так, як повинно бути”, – зазначає посадовець.

“Земля має бути у власності громади”

Тим часом Брусницька громада судиться з облрадою щодо власності земель санаторію. Голова громади Василь Шемчук зазначає: буде несправедливо, якщо земля, яка належить громаді, перейде у власність облради.

“Документи на право власності на землю санаторію є як у нас, так і в облради. Вони виписані з різницею в годину тим самим нотаріусом. Датовані, здається, 2013 або 2014-им роком. Це за часів Михайла Папієва (тодішнього голови ОДА, – авт.), щоби ви розуміли. Тоді справу кинули глибоко в сейф і забули про неї. А ми знайшли їх під час ревізії документів. Сам Олексій Бойко на координаційній раді Вижницького району в 2020-му році публічно заявив, що готовий передати санаторій нашій громаді як цілісний майновий комплекс. Та потім усе кардинально змінилося. Я неодноразово пропонував знайти якийсь компроміс, але мене не почули. Тож ми були змушені звернутися до суду. Наші вимоги прості: скасувати витяг, виданий облраді, і залишити право на землю (8,2 гектара) за нашою громадою.

Ми дослідили архів і з’ясували, що земля була колишнім колгоспом “Дружба” передана у користування санаторію. Потім її передали облраді. А це неправильно. На сьогодні маємо децентралізацію, місцеве самоврядування, є закон. Усі землі, які перебувають на території ОТГ, є комунальною власністю ОТГ. Крапка”, – каже Василь Шемчук.

Суд триває з початку року. За словами голови громади, Чернівецький обласний господарський суд скерував справу до Київського господарського, там через кілька місяців її повернули знову до Чернівців. Громада повторно подала позов до обласного суду, а той вкотре направив документи до Києва.

“Суди затягують. Але ми будемо йти до кінця. За землею має бути правда. Вона з облради до Брусниці не прийшла, це власність нашої громади. Ми готові її здавати в оренду, але не віддати. Тому будемо за неї боротися”, – запевняє В. Шемчук.

“Такої води ніде немає”

За словами посадовця, зараз у спальному корпусі комунального санаторію живуть переселенці. Там замінили вікна, двері. Планують оновити дах.

“На початку війни два великі двоповерхові автобуси привезли переселенців з Бучі та Ірпеня. Санаторій на той час був мертвий: ні тепла, нічого. Спільними зусиллями провели світло, воду, дали тепло. Щодня забезпечуємо їх їжею, і так триває вже півтора року. Щось громада дає, щось агрофірма “Калина”, якою колись керував я, а тепер – син із дружиною. Ми оновили приміщення, замінили вікна, двері, меблі, встановили кондиціонери у їдальні. Хоча приміщення санаторію – це комунальна власність облради, але просто душа болить, що все падає, валиться. А там же люди живуть”, – каже Василь Шемчук.

В. Шемчук зауважує: громада була готова забрати цілісний майновий комплекс санаторію разом із боргами, яких чимало, але депутати облради таке рішення не підтримали.

“Є багато людей, які потребують оздоровлення, але не мають грошей. Хто матиме – буде йти у приватний заклад поряд. А комунальний санаторій мав би простіші умови, але був би в рази дешевший, а для військовослужбовців узагалі безкоштовний. Ми готові це організувати, проте нас не підтримали”, – каже.

Брусницька сірководнева вода є високомінералізованою.

“Такої концентрації сірководню у колишньому СРСР, крім “Мацести” (курорт у Сочі, – авт.), немає ніде. Ці ванни дуже помічні. Сюди приїжджали хлопці при грошах, які бували у найкращих курортах, але це не давало результату. То лікар їм радив: “Їдьте ще в Брусницю. Якщо там не допоможе, то вже нічого не зарадить”. Вони приїжджали сюди, отримували 10 ванн – і наче заново на світ народжувалися. Тому хочемо, щоби санаторій працював і допомагав людям”, – каже В. Шемчук.

“Нізащо не віддамо в приватні руки”

Голова облради Олексій Бойко ситуацію коментує так: “Депутати на комісії розглянуть питання щодо передачі земель комунальної власності громадам, які виявили такі бажання. Йдеться і про землю санаторію. Проте комісія ще не завершила роботу. Тим часом Брусницька громада подала в суд. Нічого іншого тепер, як чекати рішення суду, облраді не залишається. Та ми не можемо сидіти склавши руки. Тож зайнялися тим, щоби відновити спецдозвіл, якого не з нашої вини санаторій був позбавлений. Дочекаємося ухвали суду, і далі ухвалюватимемо рішення, що робити”.

Посадовець зауважує: має ідею, як ефективно використовувати брусницькі води не на території санаторію. Та проєкт тримає поки в таємниці.

О. Бойко каже, що облрада розглядала варіант передачі цілісного майнового комплексу громаді, але не побачила чіткого плану.

“Ми просили надати нам бачення, як і за чиї кошти громада має розвинути санаторій. Але, крім загальних фраз на кшталт “ми відбудуємо і зробимо” я більше нічого не почув і не побачив. А ризикувати так ми не можемо. Тим більше, що там два роки нічого не робилося, бо не було спецдозволу. Тим часом ми цю ліцензію відновили. А тепер будемо від цього відштовхуватися і робити все можливе для того, щоби санаторій працював”.

За жодних умов заклад не віддадуть у приватні руки, обіцяє посадовець. “Брусниця” буде або у власності громади, або облради”, – запевнив чиновник.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.