Новини

Чи боляче лікувати зуби в сучасній клініці: спростовуємо розповсюджені міфи*

Попри те, що сучасна стоматологія змогла просунутися далеко вперед, порівняно з 20 століттям, і більша частина всіх процедур проходить без хворобливих відчуттів для пацієнта, багато хто все ще побоюється ходити в стоматологію. В окремих людей це почуття пов’язане не просто з тривожністю – виникає справжня панічна атака. У цьому випадку можна серйозно говорити про дентофобію – тобто, боязнь стоматологів. Чи боляче лікувати зуби – розглядаємо в цьому матеріалі на базі найбільш розповсюджених міфів.

Видаляти капюшон над зубом мудрості – боляче

Цю процедуру проводять під місцевою анестезією. Однак варто враховувати, що хірургічне втручання поверхневе – тільки на м’яких тканинах слизової ротової порожнини. У цьому разі пацієнт не відчуває болю.

Cучасна стоматологія ЦІС стверджує: “В нас доступна високоякісна стоматологічна допомога за ізраїльськими стандартами, але виїжджати за кордон не потрібно”.

Робити анестезію – боляче

Стоматологічна анестезія – це стандартна ін’єкція у щелепу. Завдяки дуже тонкій голці, часто пацієнт може навіть нічого не відчути. Але, так чи інакше, це не болючіше, ніж звичайний укол. До того ж, якщо присутній панічний страх, стоматолог може запропонувати анестетики у форматі спрею або гелю. Вони ніби заморожують потрібну ділянку, завдяки чому укол дійсно не буде відчуватися. Часто цей спосіб використовують для лікування дітей.

Лікувати зуби – боляче

За часів Радянського Союзу це дійсно було боляче. Саме використовуване в ті часи обладнання і дуже слабкі анестетики для багатьох стали джерелом серйозного страху. На цій підставі багатьох батьків також турбує чи боляче лікувати молочні зуби. Але сучасна стоматологія розвинена достатньо для того, щоб неприємні відчуття були мінімізовані. Зрозуміло, це не може означати, що пацієнт нічого не відчує, однак і сильного болю не буде.

Лікувати зуб без нерва – боляче

Навіть попри відсутність нерва в зубі, він усе ще може стикатися зі стоматологічними проблемами. Наприклад, під пломбою може розвинутись вторинний карієс, частина коронки може відколотися, а прилеглі ясенні тканини – запалитися. Але водночас зуб без нерва вважається мертвим, тому лікувати його зовсім не страшно. Чи боляче сьогодні пломбувати зуби? Ні, встановлювати пломбу або коронку можна навіть без використання анестетиків.

Лікувати карієс – боляче

Насправді проводити лікування не боляче, навіть якщо робити все без анестезії. Неприємні відчуття можуть виникнути тільки у двох випадках:
стоматолог занадто поспішно свердлить зуб;

карієс уже заглибився і розташований занадто близько до нерва.

Що стосується використання анестетиків, важливо звернути увагу на той факт, що лікар цілком здатний акуратно усунути каріозні пошкодження. Якщо ж карієс проник глибоко, з анестезією пацієнт може не відчути наближення до нерва і стоматолог може розкрити його. У такому разі доведеться лікувати канали, а це перший крок до того, щоб видалити зуб.

У деяких клієнтів трапляється алергічна реакція на певні анестетики. Про це лікаря варто попереджати заздалегідь, щоб він відправив клієнта на алергопробу. Аналіз дасть змогу визначити засіб, на який алергічної реакції не буде. У деяких випадках операція може бути проведена під загальним наркозом – процедура пройде для пацієнта уві сні.

Лікувати кореневі канали – боляче

Якщо сказати, що після лікування карієсу з ускладненнями (наприклад, пульпіту) пацієнт позбудеться болю миттєво, це, зрозуміло, буде брехнею. Але не варто хвилюватися – під час лікування в стоматологічному кріслі боляче не буде.

В той же час, із завершенням процедури зуб може почати боліти. Але біль точно не буде сильнішим, ніж до звернення в клініку. Його можна зняти, приянйвши знеболювальну пігулку. До того ж, з кожною годиною неприємні відчуття зменшуватимуться, поки не припиняться повністю.

Видаляти зуби – боляче

Будь-який пацієнт стоматолога хоча б раз цікавився тим, чи боляче буде виривати зуб. Така процедура проводиться виключно під анестезією. У пацієнта залишається тактильна чутливість – це означає, що він відчуває дотики, але не біль. Якщо пацієнту все ще боляче, стоматолог може підвищити дозу анестезії до повного оніміння ділянки.

Встановлювати імплант – боляче

Операція такого плану проводиться зазвичай під місцевою анестезією і за відчуттями схожа на видалення зуба. Якщо у пацієнта є підвищена чутливість або ж панічний страх, хвилюватися не варто – завжди можна провести седацію або зробити загальний наркоз.

Штифтувати зуб – боляче

Штифт вставляють у рідний зуб для того, щоб об’єднати корінь із коронковою частиною зуба і спрямувати жувальне навантаження саме на корінь, а не на ослаблену коронку. Штифтування здійснюється вже після видалення нерва, тому жодних болісних відчуттів немає. Це більше схоже на звичайні відчуття під час жування, та й ті довго не тривають.

У розпорядженні сьогоднішньої стоматології є лікарські засоби та методики, завдяки яким болісні відчуття неважко звести на “ні”. Стоматолог зробить усе можливе для захисту пацієнта від дискомфорту.

Увага!

Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.