Новини

Нацбанк змінив свій прогноз зростання ВВП у 2023 році: чого чекати українцям

Національний банк поліпшив свій прогноз економічного зростання в 2023 році з 0,3% до 2%. Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний під час прес-брифінгу.

“Економіка вже цього року повернеться до зростання, яке пришвидшиться в наступні роки на тлі закладеного у прогноз зниження безпекових ризиків. З огляду на швидке відновлення енергетичної системи, а також м’яку фіскальну політику, прогноз економічного зростання в 2023 році поліпшено з 0,3% до 2%”, – повідомив він.

Пишний зазначив, що, за реалізації припущень про безпекову ситуацію, суттєвих дефіцитів електроенергії надалі не передбачається, за винятком локальних та ситуативних дефіцитів у другому півріччі. Водночас збільшення видатків бюджету на тлі значних обсягів міжнародної фінансової допомоги підтримає економічну активність та споживання.

За його словами, зниження безпекових ризиків із наступного року, що припускається в базовому сценарії прогнозу НБУ, сприятиме прискоренню економічного зростання – до 4,3% у 2024 році та до 6,4% у 2025 році.

“Так, деокупація територій і повноцінне відкриття чорноморських портів дадуть змогу поступово збільшити промислове виробництво та наростити врожаї. Крім того, очікується розширення внутрішнього попиту завдяки поверненню частини вимушених мігрантів”, – сказав голова Нацбанку.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.