Новини

«Тричі починали справу з нуля»: переселенка з Донеччини відкрила ветеринарну клініку в Чернівцях

Світлана Волох із Донеччини перебралася до Чернівців на початку повномасштабного вторгнення. Тут вона відкрила свою ветеринарну клініку.

Жінка розповідає, що розпочинати бізнес із нуля їй доводиться вже втретє, йдеться в публікації ” “.

Пані Світлана – родом із Слов’янська, ветеринаркою працює з 2008 року. Там жінка відкривала свою ветеринарну клініку. Та через війну в 2014 році їй довелося відкрити нову клініку в Бахмуті. Там вона придбала приміщення для клініки та зібрала команду лікарів. Планувала навіть розширюватися, та війна знову все зламала. У квітні 2022 року пані Світлана перебралася до Чернівців.

– Свою кар’єру я розпочинала у Слов’янську. Я дуже любила тварин у дитинстві, часто бувала у мами й бабусі на роботі, тому й стала ветеринарним лікарем. У Слов’янську ми відкрили кабінет лікування тварин, отримали ліцензію й працювали. Робили лабораторні дослідження, обслуговували і хірургічних, і травматологічних, і терапевтичних пацієнтів. Через деякий час ми вирішили розвиватися, купили приміщення у центрі Бахмута у 2012 році. Продовжували працювати у Слов’янську і робити ремонт у клініці у Бахмуті, – розповідає жінка.

“Безупинно були обстріли”

Світлана показує фото, як у 2014 році її сім’я ховається від обстрілів у підвалі в Слов’янську та зі сльозами на очах розповідає, як тоді розпочиналася війна.

– Ми спочатку не розуміли, що коїться. А потім ситуація настільки загострилася, що виїхати було практично неможливо. Тому жах війни ми пережили ще у 2014 році. У нас тоді вийшло виїхати до Києва. Я там пропрацювала у клініці. Згодом Слов’янськ звільнили. Тож ми вирішили повернутися додому. Наш кабінет розграбували. Місто звільнили, але окупанти йшли на інші території Донеччини та окуповували їх, тому до нас приїхали люди з інших міст, перевезли свій бізнес. І в нас відібрали приміщення. А в Бахмуті ми ще не встигли доробити ремонт, щоб відкритися. Тому 2015 рік був дуже важким. У серпні 2016 році ми змогли відкритися в Бахмуті. Звичайно, починати все спочатку було дуже важко. Але це вже було наше приміщення, і ми знали, що нас ніхто не вижене, – розповідає ветеринарка.

У Бахмуті жінка створила нову клініку, зібрала колектив. Але через повномасштабне вторгнення сім’ї знову довелося все залишати та перебиратися у безпечне місце. Встигли вивезти лише тварин та ліки.

– Більше ми в Бахмут не змогли потрапити: безупинно були обстріли. Ми вже не стали ризикувати. Пізніше, у липні, мій чоловік поїхав туди з волонтерами. Вони потрапили під обстріл, це був перший авіаудар по Бахмуту. Вони встигли взяти лише холодильник і стійки для крапельниць. Більше ми туди не пробували їхати. Деякий час ми пробули у Слов’янську, намагалися обслуговувати клієнтів. Тоді багато закладів, лікарень, магазинів позакривали. Ми сиділи в коридорі, практично цілодобово лунали сирени, – розповідає жінка.

“Нас тут дуже гостинно зустріли”

– Згодом ми вирішили виїхати. З нашого регіону потік машин був просто величезний, цілі колони їхали. Нас обдурили у Дніпрі з орендою житла. В комендантську годину ми разом із сім’єю залишилися на вулиці. Чоловік у магазині випадково познайомився з помічником депутата, тоді нас поселили у школі, яку обладнали для переселенців, – каже пані Світлана.

Подруга Світлани з Києва запропонувала евакуюватися у Чернівці, куди переїхала сама. Волонтери надали у безоплатне користування приміщення у центрі Чернівців, а колеги-лікарі допомогли придбати обладнання. Тож тепер жінка, вже втретє з початку розвиває ветеринарну клініку.

– У квітні ми приїхали в Чернівці. Нас тут дуже гостинно зустріли. Жили ми в будинку, що орендувала наша подруга. Зараз частина родини там і залишилася, а частина винаймає окреме житло. Ми розмістили оголошення у соціальній мережі – так у нас з’явилися перші клієнти. А потім зателефонувала дівчина і запропонувала це приміщення у центрі міста без сплати оренди. Ми дуже здивувалися, як таке можливо. Так почали тут робити косметичний ремонт. З обладнанням нам допомогли небайдужі колеги-лікарі. Крок за кроком зібрали все необхідне для роботи й почали працювати, – розповідає ветеринарна лікарка.

Допомагає пані Світлані в роботі її донька Єлизавета.

Жінка розповідає, що вони планують залишатися у Чернівцях та розвивати свій бізнес тут.

– Наша клініка у Бахмуті розграбована, це нам розповідали волонтери. Бачили на фото, що будинок і салон краси навпроти повністю зруйновані: туди влучила ракета. Нещодавно нашу квартиру в Слов’янську розгромили. Ми плануємо залишатися в Чернівцях та розвивати нашу клініку тут. Маємо вже досить багато клієнтів. Нас тут дуже підтримують, і місто нам дуже сподобалося. Незважаючи ні на що, життя триває, а ми точно переможемо.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.