Новини

Підвищення мінімальної зарплати: чи зміниться щось у 2023 році

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про підвищення мінімальної зарплатні, яким пропонується поетапно підняти мінімальну заробітну плату вже від квітня 2023 року.

Про це повідомляє департамент соціально-економічного розвитку та стратегічного планування міської ради

Чи підвищать в Україні розмір мінімальної зарплати?

Наразі розмір мінімальної заробітної плати в Україні становить 6 700 грн, а в погодинному розмірі – це 40,46 грн.

Втім законопроєкт №8431 пропонував підвищити мінімальну заробітну плату до 7 370 грн з 1 квітня 2023 року (в погодинному розмірі – це 44,51 грн).

На даний час законопроєкт перебуває на опрацюванні у профільному комітеті та в майбутньому має пройти два читання у залі парламенту.

Також законопроєкт має підписати президент України Володимир Зеленський.

Як зазначають експерти: “Відповідно до ситуації, яка зараз відбувається в країні, дійсно потрібно підвищувати мінімальну зарплатню. Але варто розуміти, що разом з цим підвищенням, зростуть ціни в магазинах, розмір штрафів, інші обовʼязкові платежі”.

– Теоретично законопроєкт може бути прийнято, але виконати його буде дуже важко. Зростання мінімальної заробітної плати призведе до підвищення рівня інфляції, тому насправді, прийняття законопроєкту №8431 – малоймовірна перспектива, – додають експерти.

Станом на середину квітня 2023 року законопроєкт №8431 не прийнятий Верховною Радою, відповідно не набуває законної сили. Тобто поки на підвищення мінімальної зарплати українці можуть не розраховувати.

Станом на 1 квітня 2023 року мінімальна заробітна плата становить 6 700 грн на місяць. Якщо парламентарі все ж ухвалять проєкт закону, на українців чекає поетапне підвищення зарплати:

•І етап — до 7 370 грн;
•ІІ етап — до 8 107 грн;
•ІІІ етап — до 8 918 грн.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.