Новини

Чернівецькі ковалі роблять каркаси для бронемашин захисників

Фото з архіву ” “. Андрій Хорт разом з іншими ковалями подарував місту 14 виробів.

Чернівецькі ковалі роблять каркаси для бронемашин захисників. Їм потрібні труби й металеві пластини.

Про це йдеться у публікації ” ” від 13 квітня, пише molbuk.ua

Ковалі, які щороку робили подарунки чернівчанам на День міста, зараз допомагають військовим. На прохання захисників вони виготовляють каркаси для броньованих машин. Для цього потрібні матеріали: труби, металеві пластини та інше. Можна також переказувати кошти на відкриті банківські рахунки.

– Ми вже назбирали матеріалів на тисячу доларів для одного каркаса, де можна буде заховати броньоване авто, – каже коваль Андрій Хорт, який координує роботу майстрів. – Якщо будуть ще замовлення від військових, то й надалі виготовлятимемо такі каркаси. Раніше ми робили буржуйки й відправляли їх хлопцям на передову. Вони були зі спеціальним пристосуванням, що виводило дим із бліндажа.

“Наш архангел Михаїл стоїть у Маріуполі”

Роботи чернівецьких майстрів є навіть у Маріуполі. Триметрову статую архангела Михаїла з мечем встановили до війни перед храмом ПЦУ.

– Моя дружина родом із Маріуполя. Ми щороку їздили туди до її родичів. Місто було дуже красиве, все у квітах. Шкода, що його буквально стерли з лиця землі, – зітхає Андрій Хорт. – Якось Український культурний центр запросив мене на пленер ковалів, що відбувався у Маріуполі. Потім зателефонував Кирило Долімбаєв, який займався популяризацією українського в цьому місті. Він запропонував викувати статую архангела Михаїла, якого вважають верховним головнокомандувачем Божого війська супроти нечистих сил, зображують на іконах із мечем чи списом.

Андрій познайомився зі священниками місцевого храму ПЦУ, розробив макет триметрової статуї святого. “Місяць разом з Ігорем Вереньком ми кували її з чорного металу. Важить вона приблизно 200 кілограмів. На освячення храму і статуї прибув настоятель ПЦУ Епіфаній, – пригадує коваль. – Родич дружини, який залишився в місті, повідомив, що російські загарбники ніби не знищили цю статую.

Після війни в цьому храмі мрію ще викувати статую пам’яті загиблих оборонців Маріуполя.

“Мої вироби стали частиною міста”

У Чернівцях можна побачити 14 виробів Андрія Хорта. Місток для закоханих у Центральному парку, завішаний символічними замочками від сердець і списаний зізнаннями в коханні, викував він. Стоїть там і лавка для закоханих із ліхтариком. Ексклюзивний триколісний велосипед і триметровий ключ від воріт Резиденції митрополитів на площі Турецької Криниці, залізне дерево “Коло друзів” біля “Імпульсу”, кована карта України біля ОВА.

На вулиці Кобилянської туристи захоплюються двірником із букетом троянд і триметровим ліхтарем. “Почуваюся щасливим, адже мої вироби стали частиною міста. У багатьох сімейних альбомах залишаться знімки з моїми ровером, містком, ключем, двірником, – усміхається Андрій. – Здається, холодний шматок заліза. А його можна оживити й зробити щось гарне. Варто лише увімкнути фантазію”.

– У нашій родині не було ковалів. Але я вирішив спробувати. Тоді металом ніхто не цікавився. У моді були вироби з дерева. Першою моєю роботою був мідний хрестик, який я викував для себе. Якось знайомі ковалі з Івано-Франківська розповіли, що в їхньому місті є алея кованих виробів. Мені теж захотілося зробити щось подібне в Чернівцях. З цього усе й розпочалося, – зізнався Андрій Хорт. – На 600-річчя міста разом з іншими ковалями зробили “Коло друзів”. Потім у мене виникла ідея виготовити давній триколісний велосипед, яким їздили в Чернівцях ще за Австрії. Назвав його “Ровером друзів”, бо хотів, аби він об’єднав людей.

Якось ми проводили в Центральному парку акцію до Дня святого Валентина. Тоді я подумав, що було б добре викувати місток для закоханих, де молодь могла б влаштовувати побачення. Коли дізнався, що Резиденцію митрополитів внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО, вирішив викувати символічний ключ від університетських воріт. Маю ще багато ідей…

Для тих, хто хоче допомогти
Кошти на придбання матеріалів для каркасів можна перераховувати на такі рахунки:
5457082223973459 ПриватБанк
5375411419562728 Монобанк

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.