Новини

Дослідження підтверджують, що секс допомагає в боротьбі з безсонням

Рекомендації щодо безсоння рідко згадують потенційно немедикаментозний допоміжний засіб для сну, який є безкоштовним і легко доступним для більшості людей: секс, будь-то з партнером або “поодинці”.Після оргазму рівень окситоцину і пролактину підвищується, а рівень кортизолу падає.

Здоровий глузд підказує, що підвищення рівня гормонів хорошого самопочуття в організмі і зниження рівня гормонів стресу може допомогти нам краще спати. Однак даних про секс і сон мало, почасти через табу, пише Медикфорум.

Доктор Джудіт Девідсон, клінічний психолог і дослідник сну з Королівського університету, була здивована браком якісних досліджень сексу і сну, коли вона написала друге видання своєї книги самодопомоги при безсонні “Пориньте в сон”.

“Я дійсно не знаю, чому відсутні докази”, – каже вона. – “Можливо, дослідники в області сну і в області сексу не виходили далеко за рамки своїх академічних кордонів. Це мене спантеличило”.

Наразі лише одне невелике дослідження, яке включало 10 людей, вивчало сон після сексуальної активності за допомогою полісомнографії – золотого стандарту тесту для діагностики порушень сну, який вимірює мозкові хвилі, частоту серцевих скорочень та інші показники.

Опубліковане в 1985 році дослідження показало, що мастурбація не робить значного впливу на сон.

Більш пізні дослідження показують, що секс може зменшити стрес і допомогти людям з безсонням заснути і не заснути.

Хоча доказова база невелика, а в деяких дослідженнях відсутні об’єктивні вимірювання, в огляді, проведеному в 2016 році дослідниками університету Оттави, зроблено висновок про те, що секс є “можливою альтернативою або доповненням до інших стратегій лікування безсоння”.

Це висновок, до якого багато людей приходять самі. Дослідження, проведене в 2019 році за участю 778 осіб під керівництвом доктора Мішель Ластелла з Університету Центрального Квінсленда в Австралії, показало, що як чоловіки, так і жінки відчувають, що вони швидше засинають і краще сплять після оргазму з партнером або поодинці.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.