Новини

У дитсадках Чернівців подорожчало харчування: відколи і на скільки

У дитсадках Чернівців із першого квітня подорожчало харчування. Вартість підвищилася приблизно на 9-10 гривень. Якщо досі за харчування діток ясельного та молодшого віку батьки сплачували 23,8 гривні на день, то тепер 32,2 гривні. Вартість для груп середнього та старшого віку зросла з 31,5 до 42 гривень.

Про це пише molbuk.ua

Востаннє ціна підвищувалася у серпні минулого року. Тоді це підняття було незначним – на дві-три гривні.

У дошкільних закладах батькам пояснили, що з січня меню на одну дитину обходилося до 70 гривень на день. А коштів, виділених на продукти цьогоріч, до кінця 2023-го може не вистачити. Водночас і здешевити меню у дитсадках не можуть, адже укладені угоди на продукти за певними цінами.

Продукти здорожчали на 10-50 гривень за кіло

В управлінні освіти наголошують: майже всі продукти відчутно подорожчали, тому були змушені підвищити вартість.
“Постановою №305 від березня 2021 року “Про затвердження норм та порядку організації харчування в закладах дошкільної освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” передбачено, що на кожен сезон ми складаємо чотиритижневе перспективне меню для діток відповідної категорії, – пояснює завідувачка сектору дошкільної освіти управління освіти міськради Любов Гаврилова. – Щоби виконувати сто відсотків цього меню, нам необхідний певний набір продуктів”.

Останнє збільшення вартості харчування відбулося у серпні 2022 року. З того часу ціна на продукти значно зросла – у середньому від 10 до 50 гривень.

“До прикладу, якщо масло торік коштувало 170 гривень, то зараз середня ціна у закупці – 210 гривень за кілограм. Філе курки подорожчало на 20-30 гривень, так само зросла і вартість філе індика, свинини, телятини, риби. Згідно з меню, м’ясні або рибні страви дають діткам двічі, а то й тричі на день. Тричі на тиждень – кисломолочний сир. Фрукти – щодня, а вони також стрибнули в ціні (якщо раніше апельсини, банани коштували 44 грн/кг, то зараз по 70 грн). Навіть хліб подорожчав”.

Салати – тричі на день, фрукти – щодня

“Згідно з рішенням виконкому, ми маємо право переглядати вартість харчування щоквартально, виходячи з ціни за попередній квартал. Цю вартість можемо збільшувати один раз на рік. Тому до кінця 2023 року ціна більше не зростатиме”, – запевняє Любов Гаврилова.

У березні, коли припинилися відключення світла, були укладені угоди з постачальниками та дошкільні заклади запрацювали на повну, в управлінні освіти змогли проаналізувати виконання норм харчування і реальну ціну, скільки коштує їжа дитини на день.
“Ось і вийшла така ціна: для діток від 1 до 3 років – 46 грн, від 3 до 6-7 рочків – 60 гривень. 70% цієї вартості сплачують батьки, 30% відшкодовує міськрада. Також є повністю звільнені від оплати категорії”, – пояснює посадовець.

Загалом харчування у дитсадках доволі збалансоване, різноманітне та корисне, зауважує Любов Гаврилова.

“До прикладу, у нас, єдиних з усіх областей України, є в меню перепелині яйця. Обов’язково тричі на день – салат. Олія – кукурудзяна. Впроваджується поступове зменшення цукру, натомість дають продукти, які містять натуральний цукор: курагу, родзинки. А вони також подорожчали. Тому скільки могли, ми тримали ціну, але зараз уже не виходить. Та все ж тішить те, що до кінця року вже підвищувати нічого не будемо”, – каже Л. Гаврилова.

Скільки батьки платитимуть за харчування на день (грн):

– ясельна та молодша групи – 32,2 (було — 23,8 );
– середнього та старшого віку – 42 (було — 31,5)

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.