Новини

На Буковині створять центр реабілітації для військових: що там буде

У Чернівцях планують створити сучасний центр реабілітації для військових.

Відповідну ідею, авторами якої є депутат від фракції “Пропозиція” Олексій Каспрук та депутат від “Народного контролю” Віталій Смандич, підтримали більшістю голосів на черговій сесії міськради, пише molbuk.ua

Цьогоріч із міського бюджету виділять 50 мільйонів

“Це має бути заклад із сучасним обладнанням, передовими технологіями та найкращими спеціалістами. Наші захисники на це заслуговують. Вони мають отримати найкраще лікування та реабілітацію, щоб повернутися до повноцінного мирного життя. У центрі будуть медики, психологи, фізіотерапевти. Водночас він не повинен бути вузькоспеціалізованим, як, наприклад, центр протезування, бо в Україні вже є такі заклади і немає сенсу їх дублювати”, – зазначив Олексій Каспрук.

Цього року на розвиток проєкту з міського бюджету готові виділити 50 мільйонів гривень. У 2024-му році – ще 30 мільйонів. Водночас додаткові джерела фінансування вітаються. Тож долучитися можуть громади, область, держава, приватні структури, меценати.

Під час обговорення питання частина депутатів пропонувала створити такий центр на базі міської лікарні №4 на вулиці Підкови у Садгорі. Та Олексій Каспрук не впевнений, що це приміщення – найкращий вибір.

“Садгірська лікарня сьогодні виконує свою функцію із забезпеченню медичних послуг садгірчанам, – каже О. Каспрук. – У них немає вільних корпусів, необхідної інфраструктури та всього іншого для розгортання такого проєкту. Додатково облаштувати там центр – означає закривати лікарню. Але тоді ми залишимо садгірчан без доступної, зручної медичної допомоги. Це також неправильно”.

Такий центр можна спорудити і “з нуля”

Хоча йдеться про рекреаційну зону, проте не обов’язково це мають бути гори.

“Це може бути і неподалік Чернівців – ті ж села Чорнівка, Валя Кузьмина, – там непогані умови рекреації, – провадить депутат. – Це все ще буде обговорюватися, місце розташування майбутнього центру мають визначати фахівці. Головне, що є початок і що ми задекларували готовність створювати такий центр. Далі вже можна попрацювати і з державою, і з областю, і з приватними меценатами, партнерами, лікарями, військовослужбовцями, ветеранськими організаціями. У нас є організації, які з 2014-го року об’єднують учасників АТО. От із ними вже можна починати такі конкретні напрацювання – що, куди, хто, як”.

Олексій Каспрук не виключає варіант спорудити такий центр “з нуля”.

“Чом би й ні? У Чернівцях ремонт однієї вулиці коштує 50-70 мільйонів. Не думаю, що будівництво такого центру з сучасних матеріалів потребуватиме набагато більших коштів”.

На думку депутата, року на реалізацію цього проєкту цілком достатньо.

Якщо центр буде споруджений за спільні кошти держави, області та інших громад, він зможе приймати військовослужбовців із усієї України.

Коментар

“Це наш соціальний борг перед воїнами”

Леся Хомко, волонтерка, реабілітолог, голова громадської організації “Медичний координаційний центр допомоги військовим”:

“Перебування в стресовій ситуації впродовж тривалого часу призводить до незворотних дій організму. Тому для таких людей має бути особливе лікування.

Натомість у нас практикується певний вид реабілітації в одній лікарні, інший – в другій, третій… І ми для галочки пишемо, що це реабілітація для воїнів. Ні, це не що інше, як фізіотерапія, можливо, ще кілька апаратів додається.

Реабілітація воїнів повинна мати окреме велике приміщення. Нехай буде комплекс на 200 осіб – це мало, але хоча б такий. Він має включати медичну складову, фізичну, апаратну, нетрадиційну медицину. Буковина багата ландшафтами. Тож може дозволити собі облаштувати в рекреаційній зоні реабілітаційний центр для воїнів.

У нас взагалі немає підгострого реабілітаційного лікування. Так, в Україні будується низка центрів, але всі вони – вузькопрофільні. Чому би Буковині не зробити реабілітацію другого етапу всеукраїнською? Ми повинні цим зайнятися, це наш соціальний борг перед воїнами”.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.