Новини

«Безпрєдєл» 90-их закінчився»: підприємець Гросу – про намір мерії демонтувати його кав’ярню біля ЧНУ

Виробничо-комерційна фірма “Мігро”, якій належить МАФ у сквері біля ЧНУ, має усі законні підстави для продовження договору на оренду землі під кіоском. Адже виконала усі процедурні вимоги.

Про це у коментарі molbuk.ua сказав власник фірми Михайло Гросу.

Зокрема, підприємець запевняє, що вчасно подав заяву на продовження договору. Окрім того, депутати на сесії міськради вже тривалий час не голосують за відмову в продовженні договору. А це, відтак, є підставою для того, щоби договір таки продовжили.

На фото: звернення фірми “Мігро” до департаменту урбаністики та архітектури ЧМР щодо поновлення договору оренди землі (документ надав molbuk.ua власник фірми Михайло Гросу).

“Вони не можуть нічого вдіяти, от і бісяться”

“Договір закінчився у жовтні торік. Але в його умовах записано: “Орендар має першочергове право за два місяці подати заяву на продовження”. Я подав заяву за два місяці – у вересні. От якби я цього не зробив, тоді інша річ. Але ж я своєчасно звернувся на продовження. А в мерії трактують так: усе, договір закінчився. Та справа в тому, що надає право на оренду землі і припиняє його тільки сесія”.

На фото: звернення фірми “Мігро” до департаменту урбаністики та архітектури ЧМР щодо поновлення договору оренди землі (документ надав molbuk.ua власник фірми Михайло Гросу).

Оскільки на сьогодні сесія не може припинити дію договору, це питання буде вирішуватися в суді, зазначає співрозмовник.

“Є закон, згідно якого, якщо впродовж місяця після закінчення оренди на сесії немає відмови, продовжується договір на той же термін – у цьому випадку три роки. Минуло пів року, питання розглянули на шістьох (!) сесійних засіданнях. Тобто, згідно закону, достатньо однієї сесії, а тут цілих шість не можуть призупинити угоду! От учора (30 березня – авт.) була сесія, відмови теж не було. Шість сесій! Бюджет ухвалювали місяць, впродовж однієї сесії. А це…

Тобто не набираються голоси, щоби припинити дію договору. І надати дозвіл – теж не вистачає. Ну в юридичній практиці таке є, це нормально. У такому випадку мерія би мала продовжити термін оренди ще на три роки. Але вони це не хочуть виконувати. І знести кіоск не можуть. Якщо би можна було знести кіоск, його би вже знесли. Але вони не можуть. Бо повноваження надання землі і призупинення дії договору має тільки сесія. Ніхто – ні виконком, ні окремий депутат, ні міський голова не можуть це зробити своїм розпорядженням. Тому усе й зупинилося. От вони й бісяться”, – каже Гросу.

Наразі підприємець звернувся до суду з позовною заявою щодо своїх прав на продовження оренди.

“У мерії мають зараз продовжити дію оренди в зв’язку з тим, що ми витримали всі юридичні терміни згідно договору. Є заяви, є звернення в департаменти, листи. Те, що вони ввімкнули дурня, мовляв, нікого немає і нікого не можемо знайти, – ну як мене не можуть знайти у місті, ну що ви?”

“Пів мільйона на рік? Щось тут не в’яжеться”

На запитання кореспондентки molbuk.ua, чи справді його не можуть знайти працівники департаменту урбаністики та архітектури, Михайло Гросу відповів:

“Слухайте, ви ж оце зараз зателефонували мені. Ваш номер у мене не записаний. Але я взяв слухавку? Взяв. Щоби ви розуміли, мій номер телефону у мене 17 років. І якщо я беру слухавки і не знаю, хто дзвонить, – що може бути кращим підтвердженням того, що я ні від кого не ховаюся?”

Михайло Гросу запевняє: впродовж усіх 20 років справно сплачував орендну плату і доглядав за територією скверу. Підприємець готовий сплачувати й більшу суму оренди. Але вона має бути відповідною реаліям.

“Рахуйте, що ми там 20 років – з 2003 року (у 2005-му був укладений новий договір). Були різні часи, сквер облюбували свого часу наркомани. Ми прибирали територію, лавки ремонтували. Навіть коли влітку не було особливого прибутку, сплачували орендну плату, як належить, жодних питань до нас не виникало.

Я не проти, щоби підняти оренду, тому що місце заслуговує більшої суми, ніж на сьогодні. Але просто підвищити вартість за моєю заявою у мерії не можуть. У жовтні торік зробили нову оцінку і нарахували нову оренду за новими ставками. Вийшло на тисячу гривень більше, тобто несуттєво. Але згідно всіх нормативних актів оцінки землі сума оренди відповідає закону”.

400-500 тисяч гривень, які би хотіли у мерії отримувати в бюджет міста з оренди землі у сквері за рік, – це явно зависока сума, вважає Михайло Гросу.

“Знаєте, яка нині ціна оренди ста квадратів гастроному-магазину? Ціна метра квадратного в місяць – 10 доларів. Більше в місті ніхто не дає. Це виходить за сотню квадратів тисяча доларів, тобто 40 тисяч гривень. Множимо на 12 місяців, і отримуємо 480 тисяч гривень. Це магазин площею сто квадратів, де продають цигарки, каву, горілку в асортименті. А тут хочуть на каві та солодощах теж до пів мільйона! За 20 квадратів! Щось не в’яжеться! Адже ми не торгуємо ні цигарками, ні спиртними напоями! Орендна плата має бути згідно нормативної оцінки. Так усі кіоски в місті працюють!” – наголошує підприємець.

“Нічого у них не вийде”

Співрозмовник переконаний: він діє у межах закону, тому “витурити” його зі скверу немає підстав.

“Я вам скажу наперед: нічого у них не вийде. Є правова межа. Безпредєл 90-их років закінчився! Тому Україна й воює, щоб у минуле відійшли ці совкові порядки. У нас європейські цінності, де на першому місці – закон. Порядність має бути, людяність. Є межа. За 20 років існування кіоску у сквері я був у дружніх стосунках із п’ятьма керівниками міста. Ніхто собі такого не дозволяв. Треба допомагати людям, створювати умови у військовий час, об’єднуватися, а не робити клопоти”, – переконаний Михайло Гросу.

Що відомо:

Раніше повідомлялося, що у центрі Чернівців можуть демонтувати МАФ, який належить батькові Аліни Гросу. Тоді у мерії заявили, що підприємець, якому належить фірма “Мігро”, не з’являється для врегулювання правових питань щодо роботи кіоску.

“Вже три місяці як власник “зник”. Він ігнорує наші гостинні запрошення прийти та законно врегулювати підстави роботи. Наші інспектори змушені оббивати пороги МАФу та використовувати офіційні джерела інформування. Але це не дає результату”, – зазначали у департаменті урбаністики та архітектури.

Пізніше директор департаменту урбаністики та архітектури ЧМР Андрій Тимофійчук пояснив у коментарі molbuk.ua, що власник МАФу порушив умови договору оренди, через це департамент заперечуватиме проти продовження оренди цьому підприємцеві.

“Земельна ділянка була передана в оренду фірмі “Мігро” для облаштування літнього торгового майданчика, – пояснює Андрій Тимофійчук. – Але, як усі можуть переконатися, там літнього торгового майданчика немає, там є тимчасова споруда. Для розміщення тимчасової споруди, своєю чергою, потрібна наявність паспорта-прив’язки, якого не було. Ми попереджали ще під час дії договору оренди, що у зв’язку з цим порушенням департамент буде заперечувати укладення договору на нові строки”.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.