Новини

Через викриття мережі російських шпигунів у Польщі силовики переведені у режим підвищеної бойової готовності

У Польщі викрили потужну російську шпигунську мережу. Затримано дев’ятьох агентів, які збирали дані для Росії, готували диверсії на території Польщі та займалися пропагандою.

Найбільше шпигунів цікавили дані пов’язані з постачанням західної зброї Україні, йдеться в ТСН.

Дев’ятьох російських шпигунів викрило агенство внутрішньої безпеки Польщі. Затримані іноземці з-за східного кордону, але ймовірно шпигунська мережа була ширшою і затриманих агентів може бути ще більше.

Підозрювані у шпигунстві вели розвідувальну діяльність проти Польщі та готували диверсії за дорученням російської розвідки. Відомо, що агенти встановили десятки прихованих камер на головних трасах, поблизу залізничних колій, а також аеропорту в Жешуві, який є головним транзитним пунктом для постачання західної зброї та боєприпасів до України.

Камери фіксували рух транспорту і передавали зображення в мережу. “Ця група спостерігала за залізничними трасами. Її завдання серед іншого було моніторити, розпізнавати, документувати транспорти з озброєнням призначеним для України. Підозрювані також готувалися до диверсійних акцій, які мали на меті паралізувати доставку обладнання, зброї і допомоги для України.

Співробітники агенства внутрішньої безпеки вилучили камери, електронне обладнання, GPS- передавачі, які мали бути вмонтовані на машинах з допомогою для України”, – зазначив міністр внутрішніх справ Маріуш Камінський.

Крім того російські шпигуни мали завдання дестабілізувати польсько-українські відносини, та розпалити ворожі настрої у Польщі стосовно країн НАТО та політики влади щодо України.

У польських правоохоронців є докази, що підозрювані на постійній основі отримували винагороду від російських спецслужб. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що діяльність кремлівських шпигунів це була реальна загроза для критичної інфраструктури Польщі.

Через шпигунський скандал силовики країни переведені в режим підвищеної бойової готовності. Також посилили охорону важливих об’єктів критичної інфраструктури.

Від початку повномасштабного вторгнення – це не перший випадок виявлення російських агентів на території Польщі, але розкриття цієї мережі – це наймасовіше за останній рік затримання підозрюваних у шпигунстві на користь Росії.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.