Новини

Запідозрили в себе коронавірус: що робити і куди бігти

В Україні останнім часом погіршилася ситуація з коронавірусом. Зросла кількість хворих і ліжкомісця з кисневими точками заповнені в лікарнях в багатьох регіонах.

Що робити, коли ви запідозрили в себе коронавірус, які аналізи необхідні та коли потрібна госпіталізація, розповіла інфекціоністка з Кривого Рогу Світлана Куніцина.

“В період такої пандемії будь які прояви ГРЗ повинні розцінюватися потенційно, як коронавірусна інфекція. Не дивлячись на таку пандемію,  інші ГРЗ ніхто не скасовував. Отже, у вас з’явилися прояви ГРЗ: підвищена температура, кашель, нежить, головний біль, слабкість і інші звичайні симптоми. Іноді набір цих симптомів неповний, щось є, чогось немає, але в будь-якому випадку, ви розумієте, що у вас ГРЗ і, можливо, COVID-19. Перш за все треба зв’язатися зі своїм лікарем – сімейним, терапевтом, педіатром. Найчастіше це телефонна розмова, і лікар за цими проявами хвороби дасть свої рекомендації”, – радить Світлана Куніцина.

Лікарка зауважує, що протягом останнього року медики навчилися розпізнавати хворобу. Найпростіші рекомендації, які вони дадуть – сидіти вдома, пити теплий чай з лимоном, приймати жарознижувальні препарати в разі високої температури і не панікувати.

“Насправді таких рекомендацій в більшості випадків цілком достатньо. Але ви ж хочете знати, чи не страшна хвороба у вас. На це питання відповідь дасть аналіз. Який? Нагадую, які аналізи тут застосовуються. 1-ша група аналізів спрямована на виявлення самого коронавируса – це ПЛР і БТ на антиген вірусу в носі. 2-га група аналізів спрямована на виявлення захисних антитіл до коронавірусу. Це кров на антитіла методом ІФА (з вени) і БТ (з пальця). Останній показав себе не найкращим чином, і його зараз використовують мало. І виявлення антитіл більше покаже вам, як ваша імунна система відповіла на зараження і хвороба”, – розповідає інфекціоністка.

Вона зауважує, що для виявлення інфекції зараз широко використовується метод швидких тестів на антиген вірусу в носоглотці. Аналіз швидкий, позитивний результат видно практично на першій хвилині, досить достовірний.

“Ви дізналися, що у вас коронавірус. Що далі? Якщо перебіг хвороби звичайний, – нічого. Продовжуйте виконувати те, що сказав лікар. Тут слід сказати про те, що лікар не завжди відразу вам призначить аналіз на коронавірус. Чому? У мене немає відповіді на це запитання. І ось тут є поле діяльності для приватних лабораторій. Але кожен робить свій вибір”, – говорить Світлана Куніцина.

Пневмонія і киснева підтримка

Лікарка говорить, що зараз люди вже знають, що коронавірус призводить до пневмонії та часто до кисневої залежності.

“Як дізнатися, у вас вже є пневмонія, а якщо є, чи потрібен вам кисень? Одразу скажу, що пневмонія не часто розвивається з першого дня хвороби. Все ж має пройти кілька днів. І, як правило, з появою пневмонії все-таки з’являються або посилюються симптоми, які змушують запідозрити запалення легенів. Що повинно вас насторожити? Тривала, наполеглива підвищена температура, особливо, якщо вона в динаміці наростає. Або температура вже нормалізувалася, а потім знову підвищилася.
Хоча, ми бачимо, що під час коронавірусу і без пневмонії підвищена температура тримається значно довше звичайного ГРЗ – 2-3 тижні і навіть більше”, – розповідає лікарка-інфекціоністка.

Вона говорить, що серед симптомів, на які треба звернути увагу, виражений кашель, поява кров’янистого мокротиння,  задишка, виражена слабкість з наростанням в динаміці. Такому пацієнту показане вже особисте приймання у лікаря, а не телефонна розмова. Лікар послухає легені і вирішить, чи потрібні вам додаткові обстеження.

“Які це обстеження? Найпростіший ОАК. Він покаже, як організм реагує на хворобу, і підкаже, чи потрібно думати про пневмонію. Більше того, знаючи, що ковідна пневмонія – вірусна, тобто пацієнт не потребує антибактеріальної терапії, показники ОАК допоможуть запідозрити приєднання бактеріальної флори і розвитку вірусно-бактеріальної пневмонії, що, безумовно, вимагає застосування а / б. КТ органів грудної клітини. Можна і рентген. Але, за ковідної пневмонії інформативність рентгена в порівнянні з КТ все-таки менше”, – говорить лікарка.

Втім, Світлана Куніцина вважає, що не потрібно поспішати робити КТ у перші дні хвороби, оскільки, швидше за все, пневмонії в цей період немає, а величезну дозу променевого навантаження від КТ можна отримати. І якщо за кілька днів КТ доведеться робити ще раз, то організм отримає подвійну дозу, що не додасть здоров’я.

“Коагулограма і D-димер. Це аналізи на стан системи згортання крові. Вони показані не всім. У зоні ризику люди більш старшого віку, особливо які мають супутню терапевтичну патологію, таку, як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, атеросклероз. Показані ці аналізи пацієнтам з пневмонією. Це потрібно для вирішення питання про призначення антикоагулянтів (антитромботичних препаратів).  Пульсоксиметрія. Зараз вже, напевно, немає людей, які не знають про існування маленької портативного апарату – пульсоксиметр. Багато давно придбали такий апарат собі в користування. Що він вимірює? Сатурацію, або оксигенацію крові. Ще простіше – насичення крові киснем”, – розповідає лікарка.

Вона зауважує, що портативні пульсоксиметри можуть “підбріхувати”. Рівень сатурації буває зниженим після сну, коли уповільнені всі біологічні процеси в організмі, при гіподинамії (ви просто довго лежите в ліжку), при захворюваннях легенів – бронхіальна астма, хронічний бронхіт та інших хворобах крові – анемія, у курців. У нормі сатурація повинна бути не нижче 95%. Але це у здорової людини. Показник нижче 92% – вже критерій для медичного втручання.

“Сатурація – це саме той критерій, на підставі якого вирішується питання застосування кисневої терапії. Я бачу практично єдиний вагомий показник для госпіталізації – необхідність кисневої підтримки.
Повірте, як би не було вам погано від високої температури, від того, що вам важко ходити, ви не можете їсти, не відчуваєте смаків і запахів… все це ніщо порівняно з тим, що вам просто немає чим дихати, ви як риба, викинута на берег, або навпаки – ви під водою, а повітря немає. Пити таблетки і робити уколи ви зможете і вдома. А ось киснем вас забезпечити і контролювати цей процес – це вже в лікарні”, – зауважує лікарка.

На її думку, стаціонарні ліжка повинні використовуватися в основному для хворих з потребою в кисні, або де є загроза цього стану.

 Коли людина перестає бути небезпечною
 
За словами Світлани Куніциної, хтось переносить хворобу легко і відновлюється, як після звичайного ГРЗ. Інші хворіють, начебто, і не важко, але довго “не можуть зібрати себе докупи”. А хтось на довгий час вибитий з нормального життя і змушений наполегливо лікуватися, намагаючись відновити постраждалі від хвороби найрізноманітніші системи і органи. 

Заразною людина залишається  до тих пір, поки з носа у неї виділяють вірус. Є випадки, коли через тиждень від початку хвороби вірусу в носі вже немає. А є інші випадки – вірусне виділення зберігається тривалий час – навіть до 2-3 місяців, а то і більше.

“У нас немає достатньо спостережень. Аналіз на вірус роблять для встановлення діагнозу. Контрольний аналіз на вірус роблять не завжди. Але є твердження, що за два тижні хвороби вірус все ж повинен перестати виділятися з носоглотки. Тому я і кажу – умовні два тижні”, – говорить Світлана Куніцина.

Лікарка-інфекціоністка вкотре нагадала українцям – щоб уникнути захворювання потрібно носити маски, зберігати соціальну дистанцію, мити руки і робити вакцинацію.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.