Новини

Невідома Буковина: як Чернівецьку область хотіли перейменувати

Території Чернівецької області упродовж віків давали різні назви та навіть були спроби замінити первісну назву “Буковина”.

Автори книги “Буковина: її минуле і сучасне” (Д. Квітковський, Т. Бриндзан, А. Жуковський) пропонують оминути в цьому випадку загальні назви, які давалися всій території, що була заселена українцями або їх предками: Скитія, Сарматія, Русь, Україна, – чи країна, до складу яких входила Буковина – Данія, Молдавія – та обмежитися тільки назвою самої території, якій пізніше надали українську назву “Буковина”.

З приходом татарів на Буковину виникла нова адміністративна одиниця “Шипинська Земля”. Ця назва походить від оселі Шипинців над Прутом, в якій знайдено сліди з неолітичної доби. “Шипинська Земля” охоплювала північну Буковину аж до лісистої частини на південь від ріки Серет та Хотинщину.

З другої половини 15 ст. Буковина повільно втягувалась в орбіту молдавської держави і, одночасно, чимраз частіше з’являється у тодішніх документах справжня назва країни – Буковина. Та тільки після прилучення цієї території до Австрії в 1774 р. і створення окремої адміністративної одиниці надано їй вже в 15 ст. зауважену назву “Буковина”.

У другій половині 19 ст. деякі румунські історики, щоб уникнути української назви “Буковина”, намагалися замінити її різними румунськими назвами, які були настільки невдалими і неприродньо-вигаданими, що вони не прийнялись навіть під час денаціоналізуючого румунського панування між двома світовими війнами. Скажімо такі назви, як “Tara de Sus” або “Moldova de Sus” – “горішня Молдавія” чи “горішній край”, вигадана для того, щоб підкреслити належність Буковини до Молдавії.

Більш реалістичні румуни перекладали на румунську мову назву “Буковина”, називаючи цей край “Tara Fagilor” (край буків).

У 1938 році було переведено адміністративну реорганізацію Румунії, і тоді території Буковини, до якої прилучили також Хотинський та Дорогойський повіти, дали назву “Tinutul Sucevei” – “область Сучава”. Але офіційно ця назва протрималась всього два роки, а в народі не залишила жодних слідів, як і всі інші, зрештою, спроби замінити назву “Буковина”.

Під час радянської окупації Буковину було поділено за етнічним принципом і після прилучення до неї Хотинщини та частини північного Дорогойського повіту, створили “Чернівецьку область”, яка входила до складу УРСР.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.