Новини

Чернівчани можуть щепитися бустерною дозою вакцини: як це зробити

У Чернівцях усі охочі віком від 18 років, які отримали другу дозу вакцини від коронавірусу не менш, ніж 6 місяців тому, можуть щепитися від коронавірусу бустерною дозою вакцини.

Про це кореспонденту molbuk.ua повідомила головна санітарна лікарка Чернівецької області Наталія Гопко.

Водночас заступниця начальника управління охорони здоров’я міської ради Галина Бовкун розповіла, як вакцинуватися у Чернівцях.

“Наукові дані свідчать, що ефективність вакцин у запобіганні симптоматичного перебігу COVID-19, зумовленого варіантом “Омікрон”, значно нижча у порівнянні з варіантом “Дельта”. А введення бустерної дози наближає ефективність вакцинації до 90% у попередженні госпіталізації внаслідок захворювання на COVID-19.

Оптимальний термін ревакцинації – від 6 до 9 місяців після другої дози вакцинації незалежно від того, якою вакциною щепилася людина”.

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина.

Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer.

До речі, в Чернівецькій області вже зроблено 198 бустерних доз Comirnaty від Pfizer-BioNTech та 42 – Moderna.

“Якщо з часу завершення повного курсу вакцинації від COVID-19 вже минуло пів року, ви можете отримати бустерну дозу в будь-якому пункті чи центрі вакцинації, – зазначила Галина Бовкун. – Бустерна доза також буде відображена у ковід-сертифікаті, він буде чинним 270 днів, рахуючи від дати останнього щеплення проти COVID-19. У паперовому міжнародному свідоцтві про вакцинацію будуть перелічені усі дози вакцинації проти COVID-19”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.