Новини

«Це не зміна сезонів»: експерт із Чернівців – про те, коли закінчиться війна

Сьогодні, 24 лютого, відзначаємо сумну дату – роковини повномасштабної війни Росії проти України.

Про те, коли закінчиться війна, та до якої міри зросте підтримка України світом, міркував у матеріалі для “Молодого буковинця” доктор політичних наук, професор ЧНУ Анатолій Круглашов, пише molbuk.ua

Фото з фб-сторінки Анатолія Круглашова

“Ми захищаємо себе, свою землю”

– Як розвиватиметься ситуація на фронтах?

– Судячи з останнього виступу Путіна, варто очікувати подальшої ескалації бойових дій, спроб Росії підтягнути нові ресурси й збільшити тиск на Україну. А відтак через неї – на Захід. Нічого з риторики та дій російського керівництва не натякає на спроби шукати інший вихід із війни.

– До якої межі зросте міжнародна підтримка України?

– Очевидно, що вона зростає. Утім, зростають наші втрати й витрати. Занепадає економіка, ми втрачаємо найцінніше — людей. Мільйони українців опинилися за кордоном, і навіть не знаю, скільки гинуть або поранені. Тому з нашого боку запит на цю всебічну міжнародну підтримку величезний. Адже ми протистоїмо набагато більш потужній державі – економічно, ресурсно, демографічно, військово. Тому для нас цієї межі ще немає, потрібно всього більше і більше.

З іншого боку, ми повинні розуміти, що захищаємо самих себе: свою землю, країну, своє майбутнє і майбутнє наших нащадків. І, звичайно, в очікуванні цієї підтримки межею для нас має бути розуміння, що це передусім наша справа. А вже потім справа наших партнерів і союзників.

Бачимо ознаки наближення Росії до Китаю, РФ активно просуває свої версії війни у країнах Азії, Африки, Латинської Америки. І частково це приносить плоди, які навряд чи добрі для нас. Крім того, Росія досі має відвертих прихильників у країнах Європи, як-от прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та член керівної коаліції в Італії Сільвіо Берлусконі.

Тому, ясна річ, наш діалог із партнерами повинен бути переконливим та постійним. Але я сподіваюся, що ця межа підтримки буде лише наростати. Тому що світ, Європа, колективний Захід усвідомили, якою небезпечною є сьогоднішня Росія на чолі з її кремлівським керівництвом.

“Немає наперед визначеного дня нашої Перемоги”

– Люди дуже часто запитують, скільки ще триватиме війна…

– Це питання продиктоване втомою, болем, страхами. Воно абсолютно зрозуміле, але водночас воно з тих, на які немає хронологічної відповіді. Війна завершиться тоді, коли ми здобудемо перемогу. Російсько-українська війна – складний глобальний процес, на який впливає воля різних людей, інтереси яких часом є діаметрально протилежними, а ресурси не зовсім співвідносними. У крові, вибухах та пожежах вибудовується новий світоустрій. На жаль, це не зміна сезонів. Це не так, що 28 лютого на календарі закінчується зима, а от із першого березня прийде весна. Та й вона не завжди приходить за календарем.

Тому, буде чесно і правдиво відповісти, що немає наперед визначеного дня нашої перемоги. Чи була на світі людина, яка першого вересня 1939 року знала, що Друга світова війна закінчиться у Європі 8 травня, а у світі – 2 вересня 1945 року? Я про таке не чув.
Це дуже серйозна, масштабна війна. На мій погляд, це фаза третьої світової війни, яка не повною мірою, але схожа з першою та другою, хоча й має риси схожості. І коли хтось запитує про дату… Що ж, я прошу їх звернути це запитання до Бога. Можливо, він нас почує і відповість.

– Чи означають міжнародні політичні події цієї зими, що Захід визнав Україну частиною своєї цивілізації?

– Події останніх років (після 2014-го поступово, а після 2022-го року вже набагато стрімкіше) свідчать, що так. Це визнання нас країною-кандидаткою на вступ у ЄС. Це небачена, безпрецедентна підтримка США і більшості країн НАТО. Ба більше, навіть пересічні громадяни демократичних країн у переважній більшості демонструють розуміння того, що Україна захищає не лише себе, але й безпеку і майбутність західної цивілізації в цілому.

Раніше історик та політолог Ігор Буркут аналізував, яким був 2022-ий рік для українців, та чого очікувати далі.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.