Новини

Новий штам коронавірусу “Кракен” виявили у 4 областях України

Варіант штаму коронавірусної хвороби Omicron XBB.1.5, відомий також як “Кракен”, підтверджено вже в чотирьох областях України.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.

“Завдяки секвенуванню ми підтверджуємо, що варіант Omicron XBB.1.5 циркулює вже на території 4 областей: Сумській, де був перший пацієнт, Закарпатській, Тернопільській та Одеській. Робота лабораторії триває постійно: нам вдалося зробити вже майже тисячу секвенувань”, – розповіла завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ Ірина Демчишина.

Як зауважила керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ Оксана Кошалко, це прогнозований розвиток подій. Вона пояснила, що кожна нова мутація коронавірусу витісняє собою попередню.

“Сам по собі Omicron хоч і переноситься легше, проте має здатність передаватися швидше. Це додатково навантажує медичну систему. Аби захистити себе та своїх близьких, потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення”, – розповіла Кошалко.

У ЦГЗ нагадали, що в Україні доступна відповідна й безкоштовна вакцина. Для проведення вакцинації на сьогодні навіть не потрібно мати декларації з сімейним лікарем. Треба просто прийти до найближчого медзакладу або Центру вакцинації.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.