Новини

«Я переконаний, що Україна переможе!»: німецький журналіст, який перебував у Чернівцях про ситуацію на фронті

Кено Верзек – німецький журналіст державної радіостанції та телеканалу “Дойче велле”.

З Кено кореспондентка ” ” познайомилася на війні.

– Я народився у Східній Німеччині. Більшість свого життя жив за умов диктатури. Тому добре знаю, що це таке. Це не був такий комунізм, як у Радянському Союзі, але щось подібне до нього. У мене було дуже багато проблем, тому що я завжди був проти диктатури. Мене виганяли з школи, тому що я протестував проти режиму. Один із найщасливіших днів мого життя саме той, коли це все у нас закінчилося. Саме тому я ще 20 років тому знав, що, а Росії не буде демократії. Росія – це агресивна та кримінальна країна. Вона нападає спочатку на Чечню, згодом на Грузію, а потім на Україну. На жаль, лише зараз увесь світ побачив, яка Росія насправді. Для німців до цієї війни України не існувало… В їхній уяві – це була тінь Росії. І лише у 2022 році всі дізналися, хто такі українці. Те, що до 2022-го у світі не знали про українську культуру, мову та народ, – це наслідки сталінізму та радянської диктатури, яка цей народ і його культуру душила. Мені Україна дуже близька. Вона у мільйони разів вільніша та незалежніша, ніж Росія. Думаю, це дуже важливо, що тепер у Німеччині знають, що тут відбувається. Тому я зараз і їду з вами у Бахмут, – каже Кено.

За словами німецького журналіста, на початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну його народ перейнявся долею нашої країни.

–Чесно кажучи, я ніколи не думав, що Росія нападе на Україну. Більшість німців також думала, що це неможливо. Є міф, що Росія як країна подобається німцям. Це брехня! Просто більшість із нас не знає, що відбувається у середині цієї держави. Зараз ще є значна частина людей, які кажуть, що потрібно Зеленському з Путіним треба вести переговори. Інша ж частина суспільства сприймає Україну як щось світле та чисте, а Росію – як суцільний кримінал. Нам не потрібно ідеалізувати нічого. Загалом знадобиться не п’ять і не десять років для того, щоби зрозуміти справжню Росію. Та вірю, що колись ми все ж таки зможемо побачити справжнє обличчя цієї країни-агресорки, – зауважує Кено.

Кено Верзек тричі бував у Чернівцях. Зізнається, що дуже любить місто через приємних та усміхнених людей.

–Вперше побував у Чернівцях у 1990 році. У нас в інтелектуалів, або ж у тих людей, які займаються літературою, Чернівці викликають велике захоплення. Ваша архітектура заворожує, я ніколи не забуду ваш університет – це ж справжній Хогвартс! (академія чародійства в серії книг про юного чарівника Гаррі Поттера, – авт.) У Чернівцях у мене з’явилося багато друзів та знайомих. Мені дуже подобається те, що у вас щирі та усміхнені люди. Знаю точно, що ще приїду до Чернівців. Переконаний, що Україна переможе в цій війні Росію. Адже за вами правда! Ви незалежна та демократична країна, яка соціалізована під сучасний світ, – підсумував Кено.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.