Новини

Сергій Шкарлет побував у Чернівецькому навчально-науковому юридичному інституті НУ «ОЮА»: деталі візиту

Нагадаємо, Чернівецький юридичний інститут та Чернівецький юридичний коледж – це структурні підрозділи НУ “ОЮА”, що здійснюють освітню діяльність на Буковині з 2001 року. Передумовою відкриття закладів була потреба Західного регіону України у висококваліфікованих фахівцях у сфері юриспруденції для роботи в судових і правоохоронних органах, органах державної влади та місцевого самоврядування. Досі чинний міністр освіти і науки не відвідував ці навчальні структури, тож зустріч означає багато як для професорсько-педагогічного складу інституту та коледжу, так і для здобувачів освіти. Таку тезу підтримав і ректор Київського університету інтелектуальної власності та права НУ “ОЮА” Василь ФЕЛИК, який зазначив:

“Це історична подія. Чернівецький структурний підрозділ Сергій Шкарлет відвідав уперше в товаристві з губернатором ОВА Русланом Запаранюком. І це означає, що вони звертають увагу на особливі речі, безумовно, на нашу молодь. В умовах війни ми маємо її підтримувати, пояснювати їхні перспективи тут, у нашій країні. Те, що сьогодні міністр і губернатор завітали у вуз, довело, що ми разом маємо акумулюватися, бути тут і гуртом будувати нашу країну”.

Хоч зустріч відбувалася під час канікул, на неї завітало чимало викладачів та студентів, у яких саме розпочалася практика. Побачивши перед собою так багато потенційних спеціалістів у галузі юриспруденції, Сергій ШКАРЛЕТ по-особливому звернуся до них:

“Перебуваючи в університеті ОЮА, його структурних підрозділах, завжди відчуваєш ту дисципліну й фахову підготовку, які йдуть насамперед від викладачів. Студенти-випускники вузу – сьогодні гордість держави. Буковина – дуже гостинна, творча, талановита земля, яка народжує надсерйозних людей, які давали славу державі. І я абсолютно впевнений, що і ви так само будете творити той креатив, який сьогодні дуже потрібен Україні. Держава вже відбулася, і сьогодні бути українцем – модно, почесно. Усі хочуть до нас якось доєднатися, бути причетними. І від вас, молодь, залежить, як надалі ви будете використовувати ті потрібні сьогодні знання, які дають наші шановні викладачі, професорсько-викладацький склад. Ставте перед собою найбільш амбітну мету. Не бійтеся. Точно ані я, ані Руслан Васильович у дитинстві не думали, що будемо на якійсь високій посаді. Мрійте і з гордо піднятою головою крокуйте вперед. Адже знаєте, що найбільший злочин проти себе – це, мабуть, не зробити десь помилку, бо їх роблять усі, а поставити собі мету, яка набагато менша ваших можливостей”.

Як розповів директор Чернівецького навчально-наукового юридичного інституту НУ “ОЮА” Андрій ВОРОБЧАК, міністр завітав до вузу на запрошення президента НУ “ОЮА” Сергія Ківалова, будучи з робочою поїздкою на Буковині. Він вважає, що ця зустріч принесе дуже багато позитиву, адже тепер і за межами області будуть знати, що в Чернівцях є структурний підрозділ ОЮА, що це той навчальний заклад, який готує висококваліфікованих фахівців юриспруденції. Директор упевнений, що цей факт збільшить набір студентів до юридичного фахового коледжу та інституту. Якою буде вступна кампанія 2023, ще не відомо, але в інституті стараються створювати якомога комфортніші умови для здобувачів освіти. Так, в цьому навчальному році студенти навчаються за змішаною формою – очно відвідують заняття ті, хто залишився в Україні, дистанційно – ті, що виїхали за кордон через війну.

Організація освітнього процесу і справді тут на високому рівні, про це зазначив і Міністр освіти та науки:
“Відвідавши Буковину, звернув увагу на деякі аспекти діяльності закладів, які мушу і маю впровадити в інших регіонах. Зокрема це робота з громадами нацменшин та із етнічними українцями, що мають коріння з інших країн. Враховуючи, що це прикордонний регіон – то й прийом ВПО, а також організація освітнього процесу в очному, дистанційному та змішаному форматах”.

На сьогодні в Чернівецькому юридичному інституті НУ “ОЮА” здійснюють підготовку фахівців за спеціалізаціями “Кримінальна юстиція”, “Цивільна та господарська юстиція”, “Судова та управлінська діяльність”, “Правоохоронна діяльність” за держзамовленнями та на контрактній основі. Студенти денної форми навчання можуть проходити підготовку на військовій кафедрі для отримання офіцерського звання. По завершенні навчання випускники вузу можуть працювати в судах, органах прокуратури, юстиції, національної поліції, а також займатися адвокатською та нотаріальною практикою.

Окрім робочих моментів, на зустрічі багато уваги приділили викладачам Чернівецького підрозділу НУ “ОЮА”, яких Сергій Шкарлет нагородив грамотами та подяками МОНУ, а директора інституту – нагрудним знаком “Відмінник освіти”.

“Хочу подякувати професорсько-викладацькому складові. І ковід, і війна нас об’єктивно дестабілізували одразу, але на сьогодні ми навчилися не зупиняти освітній процес, давати знання і залучати нашу молодь у будь-яких ситуаціях. Взагалі мені дуже подобається, що сьогодні багато хто підтверджує, що освітянський фронт став одним із тих драйверів, який нас щоденно наближає до перемоги. Відвідавши ОЮА, ми вручили декілька міністерських відзнак МОНУ провідним навчально-педагогічним працівникам. Це є ознакою того, що освітній процес у закладі – на високому рівні. І цей досвід має бути розповсюджений і на інші регіони держави.
Мушу зазначити, що ОЮА завжди у всіх своїх структурних підрозділах, у центральному закладі в Одесі справляє дуже позитивне і гарне враження. Це дуже давно не профільний університет юридичного профілю, а класичний багатопрофільний вуз, який готує високоякісних працівників в різних сферах”, – додав Міністр освіти і науки України.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.