Новини

Як не треба вчити англійську або найрозповсюдженіші помилки студентів*

Вивчення мови — складний та тривалий процес, а тому перед людиною, яка ставить перед собою таку мету, постає цілий перелік питань:
який підхід до вивчення обрати,

варто робити це самостійно чи з викладачем,

як спростити процес навчання.

Шукаючи відповіді на питання, що хвилюють, ми не завжди обираємо правильний шлях та припускаємося помилок, що впливають на результат навчання, деморалізують та виснажують. У результаті підручники та курси залишаються без уваги, а сама ідея опанувати мову відкладається на далеке “потім”.

Тож, аби цього уникнути та ефективно вивчати мову, пропонуємо разом з Першим Кембриджським освітнім центром розглянути популярні “шкідливі звички” студентів, які намагаються опанувати англійську.

Розвивати лише одну мовну навичку

Володіння будь-якою мовою передбачає комплексне вивчення 4 найважливіших навичок: говоріння, письмо, читання та розуміння на слух. Наприклад, якщо студент переглядає фільми, слухає подкасти, дивиться YouTube англійською — він розвиває лише listening.

Всі ці заняття — чудовий варіант для практики, однак виключно вони не здатні істотно покращити англійську. Це правило також працює, якщо ви лише говорите англійською, але не читаєте та не пишете.

Важливо тримати баланс та практикувати всі навички для повноцінного розвитку.

Намагатися осягнути інформацію з вищого рівня

Рівні володіння мовами створені не дарма, а тому під час навчання матеріали обираються, спираючись на ваші поточні знання. Не засвоївши всі необхідні теми з наявного рівня, ви не зможете опанувати наступний. Адже база вивчається на перших сходинках (загалом з А1 до В1), а потім ці знання поглиблюються, розширюються та систематизуються на вищих позначках володіння (з В2 до С2).

Памʼятайте: попередній рівень не пройдено — доведеться вчити все практично з нуля.

Вчитись з native speaker, який не є вчителем

Задача викладача не тільки знати мову, краще ніж ви, а й розуміти та вміти ці знання доступно передати. Саме тому людина, яка не має відповідної освіти, може допомогти вам практикувати вже здобуті навички, але навчити нового — сумнівно.

Крім того, ви є носієм однієї з мов, але чи робите ви помилки? Чи використовуєте розмовні слова та конструкції, діалектизми? Наскільки легко було б вам вкласти знання своєї мови в голову іноземця. Отож-бо й воно!

Вести словник “для галочки”

Загалом будь-що робити “для галочки” — непродуктивний метод. Однак, словники з випадковим набором слів та фраз, без прикладів вживання у контексті не несуть жодної користі. Фахівці радять вчити лексику комплексно, тобто, окрім слова та перекладу, слід також шукати синоніми, поширені фрази та записувати приклади вживання у реченнях.

Нерівномірне навантаження

Відкрити підручник, зробити кільканадцять вправ, почати дивитись кіно в оригіналі, перевести всі девайси на англійську — і все це в один день, а потім закинути навчання на певний період. Для тих, хто намагається опанувати мову самостійно — це знайома помилка.

Процес навчання має бути чітким та структурованим, а тому студенту краще займатись тричі на тиждень по 2 години, ніж один раз на місяць 6 годин. Відтак, не варто намагатись за день перевиконати план на місяць. Краще розподілити навантаження та випрацювати чіткий шлях свого навчання.

Відсутність практики

Будь-які старання не даватимуть бажаного результату, якщо мову не вживають. Кожен з нас починає навчання з певною метою, для якої нам потрібен певний рівень знань. Якщо такої мети немає, а мова вчиться “тому що потрібно”, то і результат буде відповідним.

Намагайтесь застосовувати всі набуті знання в буденному житті та шукати шляхи практики мовних навичок, тоді вчитись буде простіше, а результат — значно покращиться.

Для того, щоб вчити мову ефективно, варто почати з оцінювання поточного рівня. Для цього є багато інструментів, але найпростіший — тест з англійської мови від Cambridge.ua, що допоможе виміряти ваш поточний рівень володіння усіма важливими мовними навичками безоплатно.

Також обов’язково оберіть свою мету та рівень англійської, якого вам потрібно досягнути. Так навчання приноситиме не лише користь, а й задоволення від процесу!

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.