Новини

Услід за чернівецьким Пушкіним: в Одесі демонтували пам’ятник Катерині ІІ

Фото: Думська

Сьогодні, 28 грудня, в центрі Одеси почали демонтувати пам’ятник Катерині ІІ, що розташований на однойменній площі.

Про це повідомляє місцеве видання “Думська”.

Як відомо, у вересні пам’ятник двічі обливали червоною фарбою, а раніше на постаменті з’явився напис “Катерина = Путін” теж червоною фарбою. У листопаді на голову пам’ятника російській імператриці одягли червоний ковпак, а в руку вклали мотузку з петлею для повішення.

Рішення про демонтаж пам’ятника Засновникам Одеси, частиною якого також є статуя російської імператриці Катерини ІІ, Одеська міськрада ухвалила 30 листопада.

Там були змушені це зробити після того, як петиція із закликом знести пам’ятник Катерині II набрала понад 25 тисяч підписів і президент Володимир Зеленський передав відповідне звернення до Одеської міськради.

Пам’ятник зображує Катерину та її “сподвижників” – Хосе де Рібаса, Франца де Воллана, Григорія Потьомкіна і Платона Зубова. Монумент було споруджено 1900 року, у 1920-му його демонтували, а в 2007 році – відновили. Фігура імператриці не має жодної історичної цінності, бо її було відлито 2007 року, а фігури фаворитів – це експонати, що перебувають на балансі Музею Блещунова.

Після демонтажу скульптурну композицію мають передати на зберігання в Одеський художній музей.

За словами співробітника музею Кирила Ліпатова, постамент зі скульптурою Катерини закриють на території, а фігури Хосе де Рібаса, Франца де Волана, Григорія Потьомкіна та Платона Зубова зберігатимуться у фондах.

Як відомо, днями у Чернівцях із фасаду театру демонтували бюст Пушкіна. Це “останній Пушкін” у Чернівцях.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.