Новини

“На третьому курсі зрозуміла, що хочу бути математиком”: інтерв’ю з професоркою ЧНУ, яка отримала міжнародну нагороду «The Andy»

Професорка кафедри математичного аналізу факультету математики та інформатики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олена Карлова отримала міжнародну нагороду “The Andy”.

Наразі професорка є першим математиком в Україні, яка отримала таке визнання, пише molbuk.ua

“Вручення відбулося під час чергового Міжнародного симпозіуму з дійсного аналізу. На цю зустріч приїздять науковці з усього світу, які впродовж року працювали над певним дослідженням чи проєктом. Саме під час цього симпозіуму всі математики мають можливість розповісти про власні успіхи”, – розповідає професорка Олена Карлова.

На третьому курсі зрозуміла, що хоче бути математиком

Наприкінці симпозіуму Олена навіть не здогадувалася, що зможе отримати відзнаку “The Andy”.

“Я вдруге завітала на цю зустріч. Зовсім не було передчуттів, що зможу отримати відзнаку, бо розуміла, що є люди, які, на мою думку, її заслуговують більше… Проте, звісно ж, я зраділа…”, – згадує Олена.

Професорка ЧНУ зізнається, що працює над різними дослідженнями у сфері математичного аналізу.

“Неспеціалісту буде нецікаво читати про те, які я робила дослідження. Мені як науковцю, що займається суто наукою, важко пояснити широкій публіці свою сферу діяльності. Простими словами, я займаюся теоретичною математикою. Де її застосують, навіть науковці не розуміють… Наприклад, два чи три роки тому Нобелівську премію з фізики отримала група з трьох людей, двоє з яких були математиками. Тобто група досягла успіху завдяки використанню у фізичних дослідженнях топології (галузь математики – авт.). Також колись відомі математики Леонард Ейлер та П’єр Ферма написали теорему, яку використовують досі. Наші банківські рахунки, криптовалюта – все, що потребує захисту, базується на згаданій теоремі. Тому математики зазвичай не знають, де і коли їхні дослідження зможуть використати”, – каже О. Карлова.

Олена Карлова ще під час навчання на третьому курсі зрозуміла, що їй подобається вивчати математику.

“Мені подобалося програмувати, але вже наприкінці бакалаврату зрозуміла, що все ж таки сама математика більше до вподоби, ніж програмування. Коли закінчила навчання в університеті, почала ходити на курси з математики, потім вступила до аспірантури, і вже з 2003 року розпочала викладати в університеті”, – розповідає Олена.

Найважчий виклик, який постає перед математиками, – невідомість

“Коли починаєш щось досліджувати, не знаєш, чи взагалі ти прийдеш до хоч якогось результату. Якщо ти, скажімо, працюєш у сфері програмування, тобі дали завдання – ти його маєш виконати. А в науковців є математична задача, проте відповідь на неї ніхто не знає”, – каже О. Карлова.

До своїх студентів – не сувора…

Окрім ЧНУ пані Олена викладає в університеті у Кельці в Польщі.

“Я працюю в нашому університеті у Чернівцях та за кордоном, маю власну позицію в польському університеті в Кельці, який підтримує всіх науковців та пропонує досить багато грантів на поїздки”, – продовжує Олена.

Олена Карлова також ще у 2016 році отримала премію “Найкращий молодий математик України”.

“Завдяки цій премії, яка вважається цінною для математиків, я почала їздити за кордон. Відтоді відвідую конференції по всьому світу”, – каже Олена.

Олена Карлова не вважає себе суворою викладачкою, хоча зізнається, що є досить вимогливою.

“Я вважаю, що освіта повинна бути якісною, незалежно від того, платить дитина за на навчання чи не платить, на заочній чи стаціонарній формі вона навчається. Моє завдання – навчити чогось нового, адже в університеті вже навчаються свідомі люди, які розуміють, чого прагнуть”, – каже Олена.

Професорка планує розвивати математику у Чернівцях. Каже, що їй психологічно важко залишити рідне місто…

“Я часто подорожую, мені це легко вдається. Можу поїхати в країну, про яку нічого не знаю. Та все ж рідне місто покинути важко”, – розповідає Олена.

Олена Карлова з радістю ділиться планами

“Я багато займаюся з дітьми різного віку. Ми з колегами-науковцями створили математичну майстерню. Це група людей-однодумців не тільки з факультету, а й вчителі, студенти, магістри, аспіранти нашого університету. Власне, ми і займаємося популяризацією математики як науки, проводимо різноманітні заходи для дітей”, – розповідає науковиця.

Також Олена планує написати декілька науково-популярних книжок.

“На жаль, хороша наукова література у нас здебільшого написана російською, а українськомовної бракує. Гадаю, що змогла б написати декілька книг та підручників, пов’язаних з математикою”, – каже професорка.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.