Новини

Відстрочка від мобілізації: чи призивають засуджених із умовним терміном в Україні

У Раді уточнили процедуру мобілізації підозрюваних та обвинувачених, які хочуть замінити вирок на службу. Проте, чи мобілізують під час війни уже засуджених українців?

Про це пише НВ.

Умовний термін не є підставою для відстрочки від мобілізації, повідомляє адвокатка Марина Бекало у відповідь на запити українців. Він не вказаний серед підстав для звільнення від призову під час мобілізації у статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

“Вказаною статтею Закону не передбачена така підстава для звільнення як відбування покарання з випробуванням. Так, згідно до абз.14 частини 1 статті 23 Закону про мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках. До таких осіб можна віднести, зокрема тих хто був виключений з військового обліку”, ― пише вона.

Коли засуджені виключаються із військового обліку

У статті 37 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу, виключенню з військового обліку підлягають громадяни України, які:

були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

Якщо чоловік не був засуджений до позбавлення волі зі вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, та не був направлений для відбуття покарання до установи виконання покарань, а був засуджений та його звільнили від відбування покарання з випробуванням (з іспитовим строком), він не підпадає під зазначені пункти, пояснює адвокатка.

“Це не є підставою для виключення його з військового обліку, та відповідно він є військовозобов’язаним та підлягає призову під час мобілізації”, ― підкреслила вона.

Такими чином, військовозобов’язані, які відбувають умовне покарання, яким їм замінили ув’язнення, вони можуть бути мобілізовані на загальних умовах.

Хто має право на мобілізацію замість рішення суду

У статті 616 Кримінального кодексу вказано, що під час війни підозрюваний, обвинувачений, який під час досудового розслідування або судового розгляду тримається під вартою, може подати клопотання про скасування цього запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Право на це мають підозрювані в усіх злочинах, крім тих, які підозрюються у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України.

Взагалі не мають право на заміну строку покарання особи, яким покарання буде здійснюватися за такими статтями:

115, 146−147, 152−156, 186, 187, 189, 255, 2551, 257, 258−262, 305−321, 330, 335−337, 401−414, 426−433, 436, 437−442 Кримінального кодексу України.

Серед них насилля, розбещення неповнолітніх, організована злочинність, пропаганда війни, державна зрада.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.