Новини

«Нас взагалі не захищають»: у Парижі тривають протести курдів проти поліції

У суботу, 24 грудня, в Парижі другий день тривають сутички між поліцією та курдськими протестувальниками через вбивство трьох членів етнічної групи напередодні. Вони спровокували сутички з поліцією.

Про це повідомляє Reuters.

Протести почалися одразу після стрілянини в Парижі, яку влаштував 69-річний чоловік. Усі троє, хто загинув під час неї, виявилися курдами.

Біля Площі Республіки курди проводили акцію протесту. Спочатку мітинг проходив доволі мирно — демонстранти тримали прапори й слухали виступи на пам’ять про жертв.

Коли деякі демонстранти вже збирались покинути площу, спалахнули сутички між курдами та поліцією. Бійки почалися, коли деякі демонстранти почали кидати в поліцію різні предмети. Та у відповідь застосувала сльозогінний газ. У результаті були перекинуті автомобілі, згорів щонайменше один автомобіль і запалили невеликі багаття.

“Нас взагалі не захищають. За 10 років шість курдських активістів були вбиті в центрі Парижа серед білого дня”, — сказав Беріван Фірат, речник CDK-F під час демонстрації.

Після того, як деякі протестувальники були спровоковані людьми в проїжджаючому автомобілі, що демонстрували турецький прапор і робили націоналістичний жест, мітинг отримав насильницький характер.

Відомо, що стрілянина 23 грудня сталась напередодні річниці вбивства трьох курдських жінок у Парижі в січні 2013 року. Тоді розслідування було припинено після того, як головний підозрюваний помер незадовго до суду, перш ніж його відновили у 2019 році.

“Курдська громада боїться. Вона вже була травмована потрійним вбивством (у 2013 році). Їй потрібні відповіді, підтримка та розгляд”, — сказав журналістам у п’ятницю Девід Андіч, адвокат CDK-F.

У Парижі в п’ятницю, 23 грудня, почалися протести після нападу на курдський культурний центр і кафе поблизу, внаслідок якого загинули троє людей.

Курдська демократична рада у Франції заявила, що курдська громада “вкотре зазнала терористичної атаки” у центрі Парижа, і назвала убивства політичними.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.