Новини

Що таке пряме врегулювання в автоцивілці?

Щоб не платити за ремонт автомобіля потерпілого у ДТП, українські водії зобов’язані щорічно оформляти поліс автострахування ОСЦПВ. Він захищає відповідальність автомобіліста перед третіми особами та гарантує вирішення наслідків аварії максимально мирним шляхом.

Класична схема відшкодування збитків за ОСЦПВ — це коли потерпілий звертається до компанії ініціатора ДТП і вона вже бере на себе виплату за ремонт транспорту та лікування постраждалих, якщо вони є. Цей сценарій має один великий недолік — людина повинна звертатися до незнайомої СК, якість послуг якої може бути не на високому рівні. Наприклад, СК може затягнути із виплатою. Бо своїм клієнтам страховики компенсують відшкодування швидше, оскільки автоцивілка на наступний рік буде оформлена в цій же компанії.

Для чого потрібен поліс ОСЦПВ з прямим врегулюванням

З 2016 року в Україні запроваджено пряме врегулювання, мета якого — уберегти власників ТЗ від затримок в отриманні виплат за обов’язковим автострахуванням. Яким шляхом? Потерпілий має право звернутися за компенсацією до свого страховика, а не в СК винуватця. У цьому випадку кожен водій матиме шанс врегулювати подію у тій фірмі, якій він довіряє.

На жаль, не всі СК є учасниками договору прямого врегулювання. Щоб отримати таку можливість, необхідно вибрати страхову компанію, що мають таку опцію.

Зробимо висновок та виділимо переваги прямого врегулювання:
спрощена процедура компенсації за договором ОСЦПВ;

пришвидшене отримання відшкодування;

нема потреби звертатись в незнайому страхову компанію;

відсутній ризик того, що СК винуватця ДТП стала банкрутом чи втратила ліцензію.

Така концепція спонукає водіїв вдумливо підходити до вибору постачальника страхових послуг, а не покупати поліс у першій компанії, що попалася на очі.

Яка вартість поліса автоцивілки з прямим врегулюванням

Ціна страховки не залежить від наявності чи відсутності можливості оформлення ДТП через пряме врегулювання. Тож, ви не переплачуєте за цю опцію. ПВ – це показник надійності СК та її прагнення надавати покращений сервіс для своїх клієнтів.

Ціна страховки формується з низки чинників, а саме:
тип транспортного засобу (легкове чи вантажне авто, мотоцикл, автобус, причіп);

потужність двигуна ТЗ;

місце прописки автовласника.

Також на вартість впливає наявність чи відсутність франшизи. Це частина коштів, яку винуватцю потрібно заплатити з власної кишені. Розмір франшизи досягає 2500 грн, він завжди прописаний в договорі. Франшиза значно здешевлює страховку, проте через неї страждає якість автоцивілки.

Щоб оформити найкращу пропозицію на ринку без підводних каменів, варто підійти до покупки з розумом – подивитись різні варіанти, порівняти умови страхових компаній, порівняти вартість автоцивілки. Все це зараз можна зробити на страхових агрегаторах в режимі онлайн.

Після того, як ви визначитеся з ОСЦПВ, електронна страховка оформляється онлайн. Е-поліс має таку ж юридичну чинність, як і паперовий бланк. Але зберігати цифрову страховку набагато комфортніше у смартфоні.

Хто може отримати 50% знижку під час оформлення автоцивілки?

Згідно із статтею 13 Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, існує окрема категорія пільговиків, яка має право отримати 50% знижку на поліс. У неї входять:
Учасники війни;

Особи з інвалідністю II групи;

Особи, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (I або II категорії); Пенсіонери.

Хто може не купувати поліс автоцивілки?

Від обов’язкового автотранспортування звільняються наступні пільгові категорії:
Участі бойових дій;

Інваліди війни;

Інваліди І групи;

Особи, що керують транспортним засобом, що належить інваліду І групи в його присутності.

Приклад застосування прямого врегулювання

Розберемо дію прямого врегулювання з прикладу:

У вас традиційна страховка без прямого врегулювання.

Ставши постраждалим у ДТП, вам потрібно взяти копію поліса у винуватця аварії та зв’язатися з його СК за гарячою лінією, щоб зафіксувати страхову подію. Потім вам розкажуть, як проходитиме оцінка збитків і куди потрібно подати заяву та інші документи. Виплата буде здійснена через 90 днів (не пізніше за законом).

У вас звичайна страховка із прямого врегулювання.
Ставши постраждалим у ДТП, ви звертаєтесь одразу до свого страховика. Саме він комунікуватиме з вами. Як правило, компенсацію на ремонт автовласники одержують через 20–50 днів.

Для яких страхових компаній можна застосувати пряме врегулювання

На сайті Моторно-транспортного (страхового) бюро України розміщений перелік страховиків, які входять до системи прямого врегулювання. Усього їх 12 штук:

“УНІВЕРСАЛЬНА”, “ІНГО”, “ПЗУ Україна”, “ПРОСТО-страхування”, “Колоннейд Україна”, “УНІКА”, “АРКС”, “Країна”, “ВУСО”, “БРОКБІЗНЕС”, “АРСЕНАЛ СТРАХУВАННЯ”, “Європейський страховий союз”.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.