Новини

«Попри тривогу – малюю…»: чернівецький художник реставрує найбільшу на Буковині ікону

Художник Володимир Краснов за час роботи в музеї здійснив не одну реставрацію живописних творів для музеїв Харкова, Полтави й Чернівців.
Наразі майстер працює над старовинною іконою “Страшний суд”, якій понад 150 років.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua

– Мій каталог робіт дуже різний. У цьому музеї я зміг відреставрувати понад 200 творів. “Страшний суд” – ікона, що має свою давню історію. Вона приїхала до нас з Путильщини, з села Усть-Путила. І ось вже другий рік я продовжую працювати над нею. Це кропітка робота, яка вимагає багато часу, – зазначає Володимир Краснов.

“За справою не помічаю, як плине час”

Навіть після початку війни Володимир Краснов не зупиняв реставрацію. Художник вивчає кожен фрагмент твору та намагається його відтворити.

– Я працюю тільки за денного світла, бо навіть дрібниці впливають на відображення кольору на іконі, – зауважує художник.

Біля ікони є два столи, на яких лежать олійні фарби, збільшені фрагменти оригінальної ікони та церковнослов’янський алфавіт, за допомогою якого живописець впізнає надписи з оригіналу ікони. Коли поцікавилася, скільки часу на день йде на відновлення ікони, почула: “За цією справою не помічаю, як плине час…”

Живописець уважно підбирає кожен колір та відтінок, щоб ікона була якісно та насичено відображена.

– Щоб взятися за таку серйозну роботу, потрібно багато вивченої теорії та практики, треба правильно поєднувати матеріали, фарби. У музеї малюю щодня, скільки можу приділити цій праці, стільки й приділяю. Лунає тривога, а я все одно малюю, – каже Володимир Краснов. – Це ніби мозаїка, всю картину я промальовую пензликом. Коли музей вирішив взяти ікону для реставрації, я погодився з радістю в цьому допомогти.

За процесом реставрації ікони може спостерігати кожен

Як зазначає директорка Чернівецького художнього музею Інна Кіцул, реставрацію ікони планують завершити після Нового року.

Щоб подивитися на процес відновлення роботи, до музею приходять чернівчани та гості міста і спостерігають за майстром в експозиційному залі.

– Коли ми знайшли ікону в одній з експедицій, вона була у напівзруйнованому стані. Щоби реставрувати, потрібно дуже багато роботи, часу… До нас приходять відвідувачі, щоб поспостерігати за процесом, за таким таїнством. Коли ми завершимо реставрацію, картина буде висіти в експозиційному залі нашого музею, – каже Інна Кіцул.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.