Новини

Найкращі носії інформації для захисту її від крадіжки*

Розвиток цифрових технологій призвів до того, що більшу частину своїх особистих даних (робочі документи, фото з подорожей, паспортні дані тощо) ми вважаємо за краще зберігати в електронному форматі. Представники бізнесу та державні органи також здебільшого працюють з даними у віртуальному просторі, все частіше надаючи перевагу виділеному серверу або хмарному сховищу перед паперовими документами. Плюс такого підходу полягає в автоматизації багатьох процесів, але при цьому ваші дані стають вразливішими. Зловмисники не сплять — якщо їм вдасться знайти слабкі місця в системі безпеки компанії, вони отримають доступ до найважливішої інформації та зможуть використовувати її у своїх цілях.

Надійні сховища для зберігання інформації

Як показала практика, витік персональних даних призводить до погіршення репутації компанії, навіть якщо раніше довгі роки вона бездоганно виконувала свою роботу й надавала високоякісні послуги. Не варто забувати також про можливі штрафи та тривалі затримки роботи.

Як великі компанії, так і середній/малий бізнес повинні розуміти, що якщо не приділити належну увагу захисту даних, це може призвести до найнесподіваніших наслідків. Непоодинокі випадки судових процесів та банкрутства через неможливість виплати штрафів. Саме тому так важливо ознайомитися з найкращими та найбезпечнішими місцями зберігання приватної інформації.

Виділений сервер

Йдеться про найбільш поширене сховище для зберігання даних серед великих компаній. Можливі різні варіанти використання сервера. Свій сервер можна тримати у власному центрі обробки даних або в комерційному дата-центрі. Також існує можливість орендувати сервер у хостинг-провайдера і не витрачати гроші на його покупку.

При виборі першого способу варто знати наступне:
Для зберігання цифрової інформації використовується обладнання, яке належить вашій компанії. Відповідно, вам необхідно буде обслуговувати його, забезпечувати стабільну роботу.

Власний сервер вимагає виділення солідного бюджету. Необхідно буде подбати про купівлю обладнання, ПЗ, фінансування його утримання, а також створення спеціальних умов у вигляді електричного живлення, широких інтернет-ліній, встановлення систем кондиціонування у приміщенні тощо.

При виборі другого способу та розміщення сервера в центрі обслуговування даних деякі з цих питань покладаються на компанію, що надає місце для сервера. Також вона стежить за безпекою обладнання.

Орендуючи сервер у провайдера, ви не витрачаєте кошти на його купівлю, всі технічні роботи покладаються на персонал надавача послуг, клієнт тільки розміщує дані на сервері та займається його адмініструванням.

Однією з головних переваг при використанні сервера є відсутність строгих обмежень при роботі з ним. Наприклад, у вас буде можливість самостійного вибору операційної системи, програмного забезпечення та всіх налаштувань.

Мережевий накопичувач файлів (NAS)

NAS — це скорочення від Network Attached Storage, що перекладається як мережевий накопичувач даних.

Він представлений у вигляді спеціального невеликого пристрою, основою якого є жорсткі диски (у них зберігаються дані) поряд із платою управління. Пристрій працює в автономному режимі, у нього є програмне забезпечення, завдяки якому можливий повноцінний доступ до сховища.

Є у Network Attached Storage і слабкі сторони. Одна з них пов’язана з високою ціною пристрою, якщо йдеться про сховище з великим обсягом даних. Якщо ж порівнювати цей варіант із ціною обслуговування та купівлі власного сервера, він буде вигіднішим з фінансової точки зору.

Хмарні сховища

Сучасна технологія, що працює за таким принципом: для зберігання даних використовуються об’єднані у хмарну платформу сервери компанії, яка надає послугу. Для отримання доступу користувачеві достатньо відкрити відповідну програму або скористатися браузером.

Явна перевага хмарних сервісів полягає у суттєвій економії часу та грошей. Для використання хмарного сховища вам не доведеться стикатися із зайвими витратами, тому що в такому випадку не потрібно купувати сервер, утримувати та обслуговувати його. Навіть якщо дані будуть випадково видалені з вашого комп’ютера, їх відновлення не викличе у вас труднощів. Питання безпеки даних лежить на власнику хмари.

Безумовно, хмарні сховища мають також низку недоліків. Один з них пов’язаний з тим, що для отримання даних вам обов’язково необхідний інтернет. З іншого боку, доступ до мережі дозволяє власнику бізнесу отримати доступ до сховища незалежно від місця його перебування та пристрою. У порівнянні з приватним сервером або мережевим накопичувачем хмара дозволяє персоналу бути мобільнішим.

Для зберігання документів, мультимедійних даних, загальної інформації про компанію сьогодні краще користуватися такими хмарними сервісами, як Microsoft 365 і Google Workspace. Зберігати дані інформаційних систем, баз даних рекомендується у професійних сховищах, послуги яких пропонують світові бренди з гарною репутацією.

Як бачите, існують різні способи зберігання персональних даних і для кожного з них характерні свої переваги й недоліки. При виборі оптимального варіанта обов’язково враховуйте власні потреби залежно від тієї чи іншої ситуації. Ухваливши правильне рішення, ви забезпечите як особисту, так і комерційну безпеку.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.