Новини

На Буковині новонароджених перевіряють на 21 рідкісне захворювання

У Чернівецькій області новонароджених перевіряють на 21 рідкісне захворювання. Роблять це у межах пілотного проєкту із розширеного неонатального скринінгу, який запрацював в Україні з 17 жовтня.

Буковина – серед 12-ти регіонів, які долучилися до цієї програми, повідомляє Чернівецька ОВА.

Раніше усі новонароджені безоплатно перевірялися на 4 спадкові хвороби. Нині ж цей перелік розширили.

Ця послуга доступна в пологових стаціонарах, перинатальних центрах та дитячих лікарнях Буковини з неонатологічними відділеннями. Увесь процес неонатального скринінгу супроводжується та фіксується в електронній системі охорони здоровʼя: від реєстрації новонародженого та взяття зразків крові лікарем до обробки направлення лаборантом та фіксування діагностичного звіту за результатами досліджень.

Забір крові проводять у перші 48 – 72 години життя немовляти.

Її досліджують на базі експертного та двох регіональних центрів неонатального скринінгу – Національної дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит”, Львівського обласного клінічного перинатального центру.

Для отримання послуги батькам новонародженого необхідно лише надати письмову згоду на проведення дослідження. Далі лікар сформує пакет документів для відправки в лабораторію.

Якщо фахівці виявляють відхилення від нормальних показників, батьків інформують про загрозу здоровʼю дитини для подальших досліджень чи призначення лікування експертами центру антенатальної охорони плоду та медичної генетики обласного діагностичного центру.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.