Новини

Надто дороге пальне: яким АЗС рекомендували знизити ціни

Антимонопольний комітет надав рекомендації учасникам роздрібного ринку щодо цін на пальне, які не відповідають Європейським котируванням на нафтопродукти.

Відповідна інформація розміщена на сайті АМКУ.

“Котирування на Європейських біржах і рівень закупівельних цін є одними із факторів, які впливають на формування роздрібних цін на високооктанові бензини, дизельне пальне та СВГ (скрапленого вуглеводневого газу) на території України, їх зниження має забезпечити зниження закупівельних цін на нафтопродукти на території України, а отже є підставою для зміни роздрібних цін”, – зазначають в Антимонопольному комітеті.

За даними АМКУ, з 12 березня 2021 року Європейські котирування на дизельне пальне та високооктанові бензини почали знижуватися. При цьому рівень роздрібних цін на інформаційних табло стаціонарних АЗС в Україні продовжував зростати.

У цьому зв’язку, АМКУ рекомендував основним учасниками ринку утриматися від вчинення дій, що можуть призвести до порушення законодавства про захист економічної конкуренції на ринку роздрібної реалізації високооктанових бензинів, дизельного пального та СВГ.

Крім того, АМКУ вказав на необхідність вжити заходів щодо встановлення роздрібних цін на СВГ, високооктанові бензини та дизельне пальне на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку та відповідав об’єктивній ситуацій на ринку.

Рекомендації отримали наступні компанії:

ТОВ “ВЕСТ ПЕТРОЛ МАРКЕТ” (бренд WOG)

ТОВ “ОККО-ДРАЙВ” (бренд OKKO)

ПАТ “УКРНАФТА” (бренд UKRNAFTA)

ПІІ “АМІК Україна” (бренд AMIK)

ТОВ “Альянс Холдинг” (бренд Shell)

ТОВ “СОКАР ПЕТРОЛЕУМ” (бренд SOCAR)

ПП “Укрпалетсистем” (бренд UPG)

ТОВ “ЄВРО ПАУЕР” (бренд БРСМ),

ТОВ “АВАНТАЖ-7” (брендAVANTAGE-7)

ТОВ “ГЛУСКО Рітейл” (бренд GLUSCO).

Як наголошують в АМКУ, досвід свідчить, що вітчизняні оператори роздрібної реалізації пального швидко реагують на збільшення Європейських котирувань на нафтопродукти та одразу відображають таку тенденцію (збільшення) на інформаційних табло АЗС. Однак при зменшенні Європейських котирувань на нафтопродукти такого швидкого “зворотного” процесу не відбувається.

За даними АМКУ, з першої декади березня 2021 року спостерігається підвищення роздрібних цін на пальне. Тому АМКУ було розпочато аналіз ситуації з метою оцінки дотримання учасниками ринку законодавства про захист економічної конкуренції. Комітет проаналізував фактори, які впливають на формування роздрібних цін на пальне та їх кореляцію.

У ході проведення аналізу було встановлено, що у січні – березні 2021 року курс долара США до гривні знизився на 2,8%, середні ціни великого опту на бензини марки А-95 зросли на 12,5%, на дизельне пальне – на 9,4%.

Водночас, середні роздрібні ціни на бензини марки А-95 зросли на 12,5%, на дизельне пальне – на 12,93%, СВГ – на 21,15%.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.