Новини

«Заготовки – і для себе, і для армії»: як зірки з Буковини готуються до зими – фото

На такий гриб подружжя Лобураків (дует “Скриня”) натрапили поблизу своєї дачі

Як артисти з Буковини готуються до непростої зими, кореспондентка molbuk.ua розпитала у співочих дуетів “Писанка” та “Скриня”, йдеться у публікації ” ” від 22 вересня.

“Якби ви знали, які закрутки я цього року зробила! Ними можна нагодувати пів армії! Власне, більшу частину цих закруток ми й відправляємо на фронт”, – каже заслужена артистка України, солістка дуету “Скриня” Марія Лобурак. – У нас під Чернівцями дача. На ній усе вирощуємо своє: помідори, огірки, картоплю, перець, пастаї, баклажани, капусту, виноград. Закрутила цьогоріч більше, ніж зазвичай. Замаринувала та наквасила огірки, помідори. Я люблю квашені, а чоловік (заслужений артист України Володимир Лобурак – ред.) – мариновані. Також обожнюю грибочки. Вони в мене теж ростуть на дачі. Закриваю їх разом із цвітною капустою.
Ще вчора на городі зібрала пастайки, перчики, помідорки, молоденькі кабачки. І в “маратури”!

“Просто розкішна страва!”

“Маратури” – це розкішна буковинська страва! – провадить пані Марія. – Коли ми передаємо її хлопцям на фронт, то вони якби могли, – телеграми би присилали, дякуючи і просячи ще. Бо воно справді таке смачне!

Рецепт простий: на дно кладете маленькі огірочки, потім – шар моркви, але вже трохи провареної. Потім – пастайки, далі – цибульки, але кольорової. Наступна – трохи пропарена цвітна капустка, тоді – помідори. А зверху – зелень, часник, спеції. Обдаєте окропом, зливаєте. На літрову банку даєте неповну ложку солі, ложку цукру і 25 грамів оцту. Заливаєте окропом і закриваєте.
Усе це робиться буквально за годину. Такий же рецепт можна робити квасний. Але він більше часу вимагає – овочі мають прокваситися з тиждень. Так само закладаєте помідори, огірки, пастаї, засипаєте сіллю, закриваєте”.

Фото надане Володимиром Лобураком

“Робота на городі – кращі ліки проти депресії”

У будинку творчої молоді “Автограф” подружжя організовує колективну допомогу для бійців. Разом із вихованцями гуртків квасять капусту, заготовлюють іншу консервацію, яку потім відправляють на фронт. Просять усіх небайдужих заносити до “Автографа” пластмасові відерця з-під майонезу. “Цього року ми дуже багато всього закручуємо. Я ночами не сплю. Учора робила аджику, заливала баклажани. Прибігаємо з роботи і журимося: тільки б вистачило банок, кришок… Бігаємо по магазинах, збираємо відеречка з-під майонезу. З цим зараз дефіцит. А на фронт треба і треба…”

Робота на городі – кращі ліки проти журби та депресії, переконана Марія Лобурак: “Хтось каже: нам треба психолога від депресії. А я би порадила: у кожну школу варто виділити ділянку землі, сапку, рискалик, насіння і почати привчати дітей до землі. І все погане минеться”.

Фото надане Володимиром Лобураком

“Робимо так, щоби було менше цукру”

Народна артистка України, солістка дуету “Писанка” Оксана САВЧУК зізнається, що разом із чоловіком, народним артистом України Іваном Кавацюком, їдять дуже мало. Але їм приносить радість вирощувати щось на рідній землі, спостерігати, як воно проростає, а потім із того щось готувати.

Фото з фб-сторінки дуету “Писанка”

“Щастя від того, що це ти сам проростив, викохав, це виросло у твоєму садочку чи на городі. То все дари Божі”, – каже артистка.
“Перевагу ми відаємо замороженим овочам, – зауважує пані Оксана. – Це корисніше. Але цього року все гарно вродило. У нас саме відпустка збіглася зі збором дарів Божих, і ми спробували частину законсервувати. Адже консервацію легше передати комусь у дарунок. Ми про це мало говоримо, але постійно допомагаємо нашим героям у шпиталях.

Також спробували нетрадиційні рецепти. До прикладу, раніше не маринували груші та сливи. А цього року спробували.
Стараємося усе робити “у своєму соку”, щоби менше було цукру. А якщо це овочі – то менше оцту. Заготовлюємо різні соуси, салати, ікру з кабачків, “синенькі”. Варення їмо мало, більше даруємо”.

“Вирощене власними руками має інший смак”

Пані Оксана знає багато рецептів від матері, також полюбляє експериментувати.

“У мене багато рецептів залишилося від мами. Але зараз стільки всього є в інтернеті цікавого! Звичайно, все треба перевіряти”.
Усі фрукти та овочі вирощені на родинному обійсті у Кіцмані.

“Ми дуже любимо там бувати. Це свого роду терапія для нас. Багато маємо квітів, дерев, саджаємо нові. Уся консервація – тільки звідти. Нічого не купуємо з городини чи садовини, їмо лише те, що виростили власними руками. Те, що вирощував сам, має інший смак”.

Усім, хто готується до непростої зими, Оксана Савчук радить не лінуватися.

“Можна поквасити капусту та різні салатики. Це завжди взимку підтримає. А ще – заморожувати. Я дуже люблю робити заготовки у коробочках. Той же бурячок із грядочки відварюю, нарізаю і просто в коробочки, щоби потім швиденько можна було борщик зварити. Робимо такий соус, “Анкл бенс” називається. Там помідорка, перчик… І заправка до борщику готова!

Також заморожуємо горошок, квасольку, кріп. Тож зима не страшна. Ще й є чим поділитися. Тож рекомендую не лінуватися, а зробити заготовочки. Вони завжди вам стануть у пригоді”, – радить артистка.

Фото з фб-сторінки дуету “Писанка”

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.