Новини

Купівля квартири: часті помилки на ринку вторинного житла та як їх обійти*

Згідно з даними агентств нерухомості, більша частина українців купляє житло на вторинному ринку. В цьому випадку ви отримуєте багато плюсів. Немає ризику, що будинок не введуть в експлуатацію. Капітальний ремонт часто не потрібний, тому ви не будете витрачати на нього свій час. Технічні системи перевірені та давно працюють в правильному режимі. Однак купити квартиру на вторинному ринку не завжди так просто. Є декілька помилок, з якими часто стикаються покупці.

Вартість житла та як не прогадати з нею

Більша частина українців за своє життя купує одну чи дві квартири. Тому покупцеві часто важко зрозуміти, чи вартість житла відповідає дійсності або є завищеною. Рекомендовано будь-яку інформацію перевіряти самостійно. Зробити це можна на спеціалізованих сайтах. Ви відразу зрозумієте, чи варто купити квартиру в Чернівцях зараз, чи краще почекати, коли з’явиться пропозиція з більш реальною ціною. Найзручніше моніторити вартість житла на сервісах типу OLX.

Уважно читайте написане дрібним шрифтом в договорі

Зазвичай перед покупкою між покупцем та продавцем підписується договір. Потенційний покупець на цьому етапі часто вносить завдаток. Оформлення необхідних документів триває близько двох тижнів. І за цей час можна знайти кращий варіант. При вимозі повернути завдаток покупці отримують відмову, адже не уважно читають те, що написано в договорі дрібним шрифтом. Саме тому важливо завжди перечитувати увесь документ, навіть якщо це займе деякий час.

Продаж надто рано після покупки

Багато покупців не знає або забуває одну важливу річ: якщо продавати квартиру, яка була куплена менше ніж 3 роки тому, прийдеться додатково оплатити податок (5% від вартості житла). Саме тому перед покупкою обов’язково подумайте, який район в місті вам найбільше підходить, яка величина квартири буде найкомфортнішою для вашої сім’ї.

Технічний стан квартири

Під час укладання угоди обов’язково перевіряйте технічний стан квартири. Часто лише експерт може зрозуміти, чи є в помешканні якісь проблеми:
поява грибка в кухні чи у ванній кімнаті через погану вентиляцію;

гнилі труби, які можуть в будь-який час прорвати та затопити сусідів;

стара проводка, яка не витримує напруги.

Якщо ви хочете уникнути неприємних сюрпризів в майбутньому, краще заздалегідь познайомитися з сусідами та спитати у них про стан будинку.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.