Новини

Плели вінки з червоних маків: 12 липня вшановують святих апостолів Петра і Павла

12 липня православні та греко-католики вшановують святих апостолів Петра і Павла. Це одне з найбільших 12 церковних свят.
Від цього дня вже починаються жнива і можна справляти весілля.

Апостол Петро займався рибальством. Звали його Симоном, а ім’я Петро (що означає “камінь”) він отримав від Ісуса Христа. Петро став одним із найсміливіших проповідників Христової віри і навернув до неї тисячі людей, прославився багатьма зціленнями. Тому Ісус Христос довірив йому розбудову святої церкви і навіть віддав ключі від раю. І тепер він стоїть біля воріт і зважує людські гріхи.

Павло теж був проповідником християнства. Він заснував церкви в Малій Азії, Греції та Римі. Обидва апостоли загинули мученицькою смертю.

– До цього дня готувалися колись на Буковині як до великого свята: білили хати, прикрашали вишитими рушниками стіни, прибирали на господарстві, – розповів етнограф Микола Шкрібляк. – Вранці всією родиною йшли до церкви. Дівчата прикрашали голови вінками з польових квітів, а особливо червоними маками. Повернувшись додому, люди розговлялися мандриками. За легендою, їх назва походить від того, що, мандруючи по світу, Петро з Павлом харчувалися ними. Цього дня відвідують рідних та друзів і пригощаються рибними стравами в пам’ять про апостола Петра, який був рибалкою. А ще він вважався покровителем пастухів і навіть мав батіг. Недарма високі, з ніжними блакитними квітами стебла цикорію в Україні називають “петровими батогами”. На Петра і Павла не можна працювати, вишивати, вінчатися. Також не можна купатися у водоймі, щоб вода не забрала “у жертву”. Цього дня треба уникати сварок та конфліктів, попросити пробачення у тих, з ким посварилися.

На Буковині з днем Петра і Павла пов’язували багато повір’їв та звичаїв. Господині варили вареники із сиром і пекли сирні бабки, які називали мандриками. З цього часу припиняла кувати зозуля, бо “мандриком вдавилася, який вкрала у Петра” – пояснювали літні буковинки. Ввечері хлопці та дівчата влаштовували на толоці танці, співали “петрівочки”.

Після Петра розпочиналися жнива. Нажавши перший сніп, люди колядували, аби відігнати від поля всяку біду. І хоча до осені ще далеко, але в народі кажуть: “Уже йде не до Петра, а до Різдва”.

Народні прикмети

*Петрів день – це верхівка літа, після якої настає 40 спекотних днів.

*На Петра холодно – рік буде голодний.

*Якщо на Петра один дощ – врожай буде непоганий, два – добрий, а три – багатий.

*Як на Петрів день спека, то на Різдво буде мороз.

*Хто в ніч на Петра і Павла не буде спати, той щасливим і здоровим буде весь рік.

*Якщо зозуля замовкає за тиждень до Петрова дня — зима буде ранньою, якщо буде кувати після 12 липня — зима буде пізньою.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.