Новини

Свято 40 святих: що не можна робити цього дня

Сьогодні, 22 березня, православні відзначають свято 40 святих на честь пам’яті сорока севастійських мучеників.

Це воїни-християни з міста Севастії, які прийняли мученицьку смерть за віру в Христа.

Ці воїни були кращими в армії давньоримського імператора Лікінія. Сам Лікінійя був жорстоким гонителем християнства. Воєначальник Агрікола зажадав від них жертву язичницьким богам.

Воїни відмовилися принести жертви ідолам. За це їх катували, а потім морили холоднечею в крижаному озері. Один нещасний не витримав тортур – і вибіг з озера погрітися. Але як тільки ступив на землю – упав замертво.

А вночі один з стражників – Аглай – побачив вінці над головами тих 39 воїнів, що все ще страждали в холодній воді. Тоді він сам роздягнувся і приєднався до своїх нових братів по вірі зі словами “І я – християнин!” в озеро. Так мучеників знову стало сорок.

Імена мучеників: Кіріона, Кандид, Домній, Ісіхій, Іраклій, Смарагд, Евноїк, Валент, Вівіан, Клавдій, Пріск, Феодул, Євтихій, Іван, Ксанфій, Іліан, Сісіньо, Огій, Аетій, Флавій, Акакій, Екдекій, Лісімах, Александр, Ілій, Горгоній, Феофіл, Домітіан, Гай, Леонтій, Афанасій, Кирил, Сакердон, Миколай, Валерій, Філіктімон, Северіан, Худіон, Мелітон і Аглай.

Перед іконою 40 святих моляться: про духовну допомогу у важку годину гоніння й ув’язнення, про зміцнення сили духу, щоб гідно перенести випробування, жінки – про те, щоб їхні рідні чоловіки благополучно і скоріше повернулися з далекої дороги.

Що не можна робити на Сорок святих

У цей день не можна лаятися, лихословити, думати про погане.

Не можна виконувати хатню роботу — мити підлогу, прати, майструвати.

Забороняється також шити, вишивати, в’язати. Вважається, що той, хто буде працювати на 40 святих, отримає 40 болячок. Але в цей день можна пекти, щоб привернути весну.

У цей день заборонено позичати гроші.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.