Новини

Переведення годинника 2021: коли Україна перейде на літній час

Переведення годинника на літній час 2021 року в Україні відбудеться в ніч із 27 на 28 березня о 03:00. Стрілки годинника необхідно буде перевести на одну годину вперед.

Про це розповідає Інвестор-ЮА.

Як відомо, перехід на літній час щорічно відбувається в останню неділю березня. А в останню неділю жовтня стрілки годинника знову переводять на зимовий час – на одну годину назад.

Переведення стрілок у нашій країні здійснюється двічі на рік із 1996 року відповідно до постанови Кабінету міністрів “Про порядок обчислення часу на території України”.

Сезонне переведення годинників є причиною численних суперечок. Так, з одного боку, вважається, що воно допомагає скоротити витрату електрики, але з іншого, – може негативно позначатися на самопочутті людей.

У зв’язку з цим у вересні 2011 року перехід на зимовий час було скасовано постановою Верховної Ради, проте вже у жовтні, через шквал критичних висловлювань з боку частини громадськості, парламент визнав цей документ недійсним.

А 18 лютого 2021 року пресслужба Верховної Ради повідомила, що Комітет з питань економічного розвитку рекомендував народним депутатам ухвалити за основу законопроєкт заступника спікера парламенту Руслана Стефанчука “Про обчислення часу в Україні” №4201.

У разі ухвалення цього законопроєкту перехід на зимовий і літній час буде скасовано і буде встановлено єдиний час за Києвом, який відповідає нинішньому зимовому – UTC +2. Автор документа посилається на думку більшості вчених про те, що сезонне переведення стрілок шкідливе для здоров’я, а його роль в економії електроенергії не доведено.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.