Новини

«Промивав шлунок левові»: ветеринар із Чернівців про складні операції – фото

В обласній лікарні ветеринарної медицини часто рятують тварин від каліцтва або навіть витягують їх із “того світу”.

Про це йдеться у публікації .

Директор лікарні Валерій Допіряк працює ветеринаром 35 років. Жартує, що в нього стажу більше, ніж прожитих років.
“У 16 років батько записав мене в колгосп фельдшером. Відтоді й працюю з тваринами”, – розповідає.

За останні роки, зазначає пан Валерій, рівень ветеринарної медицини на Буковині відчутно зріс. Причина цього – жорстка конкуренція: якщо раніше в місті була лише одна державна клініка, то зараз ще відкрилося більше десятка приватних.

Тим часом у лікарні з’явилося чимало сучасного медичного обладнання: термокоагулятори, УЗД- та рентген-апарати, відсмоктувачі, електроножі і навіть апарати штучної вентиляції легень.

Завдяки цьому тепер реально проводити складні операції, які тривають по кілька годин: видаляти злоякісні пухлини, приймати важкі пологи, зашивати глибокі рани і навіть робити операції на серці. Недавно ще й почали займатися остеосинтезом – тобто складати зламані кістки.

“Ми можемо “любе кіно”, – жартує Валерій Допіряк. – Часто спілкуюся з колегами з-за кордону – Чехії, США. То їм такі операції, які ми тут проводимо, і не снилися. Тому що там таке навіть з їхнім багатством ніхто не може собі дозволити. Те, що ми тут робимо за тисячу гривень, там коштує 3-7 тисяч доларів. Якось оперував кота, якого привіз знайомий із Франції. Це була косметична операція на повіках. У нас вона коштує 800 гривень, а у Франції за неї хотіли три тисячі євро. Чоловік був просто вражений, почувши наші ціни”.

Від чого лише не рятував ветеринар тварин. Часто причиною нездужання і навіть загибелі можуть стати різноманітні сторонні предмети, які ковтають домашні улюбленці.

“Недавно оперував собаку, думав, у нього якісь гінекологічні проблеми. З’ясувалося, тварина ковтнула здоровенну дитячу соску, яка перекрила кишечник. Також часто витягував зі шлунків губки для миття посуду. Буває, губка вбирає запах м’яса, від якого миють тарілку. Собака ковтає її, і вона перекриває кишечник. Якось хлопці пили пиво, і їхній кіт проковтнув фісташку. Вона стала поперек кишечника, і, якби не наша допомога, була би біда. Та чого я лише не витягував! І чайний пакет, і нитки… Один собака загинув, проковтнувши резинку від волосся.

Чотири рази знаходив у шлунку тварин презерватив, – провадить. – Показую господині, а вона кричить чоловікові: “Я ж тобі казала, не кидай під ліжко!” Якось телефонує жінка і каже, що у її кота щось стирчить з-під хвоста. Мабуть, пряма кишка випала. Приїжджаю, дивлюся – не схоже на кишку. Став ногою на той відросток, кіт рвонувся, а в мене під ногою щось як лусне! Виявилося – презерватив. Власниця, бідолашна, аж почервоніла від сорому”, – розповідає ветеринар.

Про своїх пацієнтів Валерій Допіряк може розповідати годинами. Із них можна було би створити справжній звіринець: окрім звичних котів, собак та інших свійських тварин це також леви, тигри, рисі, жирафи, верблюди, пітони, олені, ослики та багато інших.

Пан Валерій демонструє фото зі своїми підопічними, паралельно розповідаючи історії про них.

“Якось до нас приїжджав вірменський цирк. Там було маленьке верблюжа, в якого відмовили ноги. У природному середовищі верблюд, поїдаючи колючки, захоплює пісок і глину, багаті мінералами. Тоді нормально розвивається. А коли живе на штучному сіні, йому не вистачає мінералів, і тварина калічіє. Я ввів верблюжаті кілька крапельниць із розчином кальцію, і за кілька днів воно стало на ноги”.

Левові ветеринар промивав шлунок від … 10 кілограмів глини.

“Біля лева залишили 10-кілограмовий горщик із пальмою. Він перевернув ту пальму і проковтнув усю глину, забивши собі кишечник”.

Врятував пан Валерій і новонароджене левеня від мами-левиці, яка досі всіх своїх дитинчат … з’їдала.

“Я придумав зробити підкоп до левиці і випиляти дошку. Тож коли народилося левенятко, воно впало в ту яму і таким чином залишилося живим. Ми його вигодовували козячим молоком”.

“Лелеку зі зламаним крилом оперував. Лелеки та лебеді взагалі часто страждають від “високовольтки”. Вони летять і на швидкості вдаряються об дроти. Але нічого, вставив спицю у крило, і невдовзі зажило. А ще равликам уколи спеціальні робив. Вони переїли зіпсованої капусти. Пітона лікував від пневмонії. Був випадок, коли собаку збила машина, і тільки одна лапа вціліла. Я склав кістки, і вже через декілька днів пес став на ноги.

Часто доводиться робити кесарів розтин. Буває, що собака не може народити через те, що обирає собі “жениха” не по парі. Усі хочуть високого та стрункого “чоловіка”, – жартує Валерій Допіряк.

Директор лікарні талановитий не лише у ветеринарії. Він також вміє майстерно грати чи не на всіх музичних інструментах. У нього в кабінеті є гітара, акордеон і барабан.

У вільні хвилини пан Валерій зі своїми помічниками любить “утнути веселої”.

На стіні вдячні відвідувачі навіть намалювали усміхненого ветеринара з улюбленим акордеоном у руках в оточенні тварин.

До теми

У лікарні є мініготель для перетримування тварин. Тут за ними доглядають, годують. У готелі залишають своїх улюбленців господарі, коли їдуть на відпочинок. Часто підібраних на вулиці покалічених чи хворих тварин віддають до готелю волонтери. Потім таку тварину можуть передати в добрі руки. Доба перебування у готелі коштує 100 гривень.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.