Новини

«Пахощі просто неймовірні!»: чернівчанка створила у дворі справжній «квітковий рай» – фото

У садку чернівчанки Катерини Келлер росте близько ста кущів троянд.

Кореспондентка molbuk.ua побувала у цьому неймовірному “райському куточку”, розташованому у дворику історичного центру міста.

Цвітуть увесь рік

Майже всі висаджені троянди – різних сортів. Тож у дворі Катерини – справжнє квіткове розмаїття. Білі, рожеві, фіолетові, червоні… А ще ж гра відтінків: світло-, темно-, рожеві, червоні… І, звичайно, форма та висота: одні низькорослі, інші можна нюхати, навіть не згинаючись. У саду пахощі просто неймовірні! Кожна троянда п’янить по-своєму. Найдухмянішою в колекції чернівчанки є представниця сорту “Графиня Астрід”. Її ароматом можна насолоджуватися годинами. Так я “перенюхала” з десяток квіток. “Тільки вважайте, щоби бджола не вжалила”, – попередила господиня, коли я всунула носа поміж пелюсток.

“Я люблю квіти і садівничу справу, – пояснює Катерина. – Мріяла, щоби мій двір квітнув протягом усього року. Єдині квіти, які здатні на це, – троянди. Серед їхніх сортів можна підібрати такі, що будуть протягом сезону змінювати одні одних. Деякі розпускаються навіть взимку – якось пуп’янок розцвів на початку січня”.

Разом із господинею оглядаємо її квіткове царство. Вона називає сорти посаджених троянд і розповідає про їхні особливості:

“Пахуча – це “Графиня Астрід”, біля неї дуже пишна – “Візаліус”. Та, що найтемніша, майже чорна, – “Блек Баккара”, але вона навіть поряд біля чорного не стояла, – розводить руками Катерина. – Це при тому, що я її посадила в затінку, щоби не вигорала. Вочевидь, її “темні” характеристики переоцінили. Є сорт “Хайді Клум”, названий на честь відомої моделі, дуже гарні квітки. Також чимало англійських троянд Девіда Остіна. Це “Чіпендейл”, “Принцеса Кент”, “Вінчестер Кафедрал”, “Вільям Шекспір”, “Чарльз Дарвін”… Англійські троянди зазвичай виростають високі, тому саджаю їх на задньому плані”.

Звісно, така краса потребує чималих зусиль.

“За трояндами потрібно ввесь час доглядати, – зауважує. – Найактивніше – восени-навесні, коли треба обстригти та обробити кущі. А на зиму їх треба прикопати, щоби не замерзли. Також необхідно удобрювати. На кожен кущ іде по відру води з розчиненими добривами. Ближче до хати можна протягнути шланг, а далі треба тягати відра з водою руками”.

“Милуюся, як гарно все квітне, пахне…”

Троянди дуже ніжні, тому часто хворіють.

“Якщо випадає багато дощів, рослина нездужає. Чимало хвороб: борошниста роса, чорна плямистість, іржа… Деякі шкідники виїдають всередині стебла ходи – і квітка помирає. Також, як і люди, троянди хворіють на рак. Утворюються характерні нарости. У такому випадку кущ можна просто викинути, з цим уже нічого не вдієш. Не допоможе навіть вирізання вражених пагонів. Кущ чахне і гине. Щоби запобігти появі шкідників та захворювань, треба постійно доглядати квіти, удобрювати, косити довкола, прополювати чагарники під ними”, – радить Катерина.

Співрозмовниця показує свої подерті колючками руки. Каже, часто ці подряпини приймають за сліди від котячих кігтиків. Проте кішки в Катерини немає. Зате є велика лайка, папужки й повний двір троянд.

Подерті руки і в чоловіка Катерини: він допомагає дружині обстригти та прибрати кущі наприкінці сезону, саджати та поливати. “Підсадила” на квіти чернівчанка і свою маму, яка надихнулася доньчиним прикладом і зайнялася клумбами на дачі. Допомагає матусі, чим може, і малий синочок. Словом, захоплення трояндами в родині Келлерів стало вже сімейним. Вдячні садівниці і сусіди за те, що перетворила їхній двір на затишну оазу. Кажуть, пощастило їм із Катериною.

А їй це просто “в кайф”.

“Від догляду за трояндами отримую задоволення. Приходжу з роботи – відразу йду в садок. Сідаю, відпочиваю і милуюся тим, як усе це гарно квітне, пахне. Зусилля варті результату. А в цей важкий час моє захоплення – ще й дуже велика відрада. Воно відволікає від того, що відбувається довкола. Бо часто ловлю себе на думці, що не випускаю з рук телефон, постійно перечитую тривожні новини. А догляд за садом дозволяє відкласти мобільний і чимось себе зайняти. Завдяки нашим захисникам є така можливість”, – каже Катерина.

“Купуйте лише в перевірених розсадниках”

Тим, хто теж хоче вирощувати троянди, квітникарка радить передусім прочитати про них максимум інформації. Про сорти, які плануєте обрати, як доглядати, як боротися зі шкідниками… Купувати рослини раджу лише в перевірених розсадниках. А ще треба миритися з тим, що будь-яке захоплення потребує фінансових вкладень.

“Один саджанець у середньому коштує від ста гривень. При цьому не всі приймаються. До прикладу, якщо зима була холодна і без снігу, або ж за різких перепадів температур. Може також не пощастити з саджанцем. Тому, якщо вже вирішили розводити певний вид рослин, ретельно перечитайте відгуки щодо розсадників, в яких плануєте їх замовляти. Бо в мене був прикрий випадок, коли я замовляла просто сміття, причому воно коштувало недешево.

Співрозмовниця показує на високу білу пишну троянду і неподалік – маленький нещасний кущик.

“Ось, бачите, ці два кущі посаджені в один рік. Але різниця між ними колосальна. Бо один – із хорошого розсадника, інший – з поганого. Тому тепер я купую рослини лише в перевірених. Також варто якомога більше дізнатися про сам сорт. Буває, дивишся – дуже гарна троянда. Але читаєш опис, відгуки, а виявляється, що вона часто хворіє і що один раз, може, “викине” гарну квітку, але клопотів коло неї повно”, – радить.

Крім троянд, чернівчанка посадила у дворі лілії, іриси, декоративну квасолю, кабачки, огірки і ще багато чого. Каже, кабачків торік вродило стільки, що навіть замаринувала на зиму.

“А як інакше, – усміхається Катерина. – Якщо хочеш щось мати, треба працювати. Ніхто за тебе твою роботу не зробить”.

Фото квітів – із фб-сторінки Катерини Келлер

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.