Новини

На Буковині радіоприймачі ловлять ворожу хвилю з Придністров’я: Нацрада розводить руками

Фото ілюстративне

На території Дністровського району Чернівецької області радіоприймачі ловлять хвилю “Радио России” із Придністров’я, зокрема, міста Григоріополь у так званій ПМР.

Про це на своїй фб-сторінці повідомив секретар Новодністровської міськради Ігор Нажига, пише molbuk.ua

Ігор Нажига опублікував фото радіоприймача, налаштованого на ворожу частоту, і зазначив:

“На території Дністровського району радіоприймачі ловлять ось таку пропагандонську ворожу хвилю… Де в кращих традиціях Мордору ллється “солов‘їний помьот”, прославляються подвиги орків і т.д.

У мене питання до відповідних компетентних органів: “То так нормально??? Може, варто виявити джерело роздачі цієї хвилі і закрити лавочку??? А громадян попрошу більш ретельно підходити до споживання інформації і обмежити свої мізки від такого лайна!!! Ми в стані війни, не накликайте лиха і не підігравайте ворогу!!! Наближайте перемогу, підтримуйте ЗСУ!!!” – зазначив Нажига.

Через прикордонне розташування Буковини у мешканців області є можливість прослуховування радіоканалів, перегляду телебачення з передавачів, які транслюють сигнал із території Румунії і Молдови. Тому проблема справді є, визнає у розмові з кореспонденткою molbuk.ua представниця Національної ради України в Чернівецькій області з питань телебачення і радіомовлення Любов Нечипорук.

До прикладу, каже представниця Нацради в області, станом на грудень минулого року саме на території Дністровського регіону на одному з телеканалів, за даними Українського державного центру радіочастот, була можливість перегляду Першого телеканалу Росії.

“Проблема, безумовно, існує. Ми це постійно констатуємо і піднімаємо її. Та, на жаль, Національна рада не може жодним чином на це вплинути. Натомість робимо все те, що в межах наших повноважень – зокрема, намагаємося максимально наповнити телерадіоінформаційний простір українським мовником.

І, наприклад, якщо говорити про останніх кілька місяців, коли триває повномасштабна війна, то Нацрада погодила розширення території мовлення буковинським мовникам, зокрема, збільшення потужності передавачів. Кілька телерадіоорганізацій, серед яких – радіостанція “Буковинська хвиля”, телеканали “ТРК ТВА” і “МТРК Чернівці” також збільшили потужність свого передавача, тобто розширили територію покриття. Відтак більша кількість мешканців Чернівецької області охоплена саме українським мовленням, об’єктивною інформацією, яку необхідно доносити жителям”, – зазначає Любов Нечипорук.

Щодо конкретно Дністровського району, то, розуміючи необхідність розбудови українського мовлення на прикордонних територіях, Національна рада виставила на конкурс декілька радіочастот. І вже в цьому році будуть освоєні дві нові радіочастоти на прикордонні. Зокрема, в Кельменцях розпочне мовити радіостанція “СокФм”, а в Новодністровську – радіостанція “На своїй хвилі”. Обидві компанії забезпечуватимуть 24-годинний ефір, зауважує представниця Нацради у Чернівецькій області.

“Загалом територія Дністровського району – серед тих, які подекуди вважаються такими, де є низька інформаційна насиченість. Стосовно покриття телебачення, то в самому Новодністровську є передавач цифрового телебачення. І мешканцям Новодністровська та навколишніх населених пунктів доступне цифрове телебачення.

Але віддалені населені пункти, на жаль, не мають можливості переглядати цифрове телебачення – у тих же колишніх Путильському, Вижницькому, Сторожинецькому районах. Тому зрозуміло та очевидно, що мешканці використовують супутникові антени”, – додає співрозмовниця.

Тому тут уже все залежить від самого користувача, від його самосвідомості, зауважує пані Любов.

“Тут ми покладаємося тільки на відповідальність самого споживача. Тож закликаємо наших громадян відповідально ставитися до тієї інформації, яку вони споживають, і обов’язково її зважувати. Адже інформаційна безпека – це величезна складова цієї війни. Окрім військового фронту, який тримають наші захисники, ще є інформаційний, який також дуже важливий і на якому потрібно відвойовувати кожен клаптик нашої інформації, що захищає територіальну цілісність України”, – переконана Любов Нечипорук.

За словами начальника Чернівецького обласного відділу Карпатської філії УДЦР Андрія Тараненка, у описаній Ігорем Нажигою ситуації джерелом є передавач в Григоріополі – місті на території так званої ПМР приблизно за 300 км від нашої області.

“Ця станція Григоріополь неподалік Кишинева була побудована ще у 70-их роках минулого століття. Колись це був один із найпотужніших центрів коротко- та середньохвильового мовлення СРСР. Там особливо нічого не помінялося. Передавач середньохвильовий, в експлуатації багато років. Розповсюдження сигналу можливе на сотні кілометрів, на території нашої області ретранслятори для такого сигналу не потрібні.

Відтак вжиття будь-яких заходів для припинення мовлення з території іншої держави є проблематичним. Із цим важко щось вдіяти. Тут залежить від самої людини: якщо вона захоче – то буде налаштовуватися на ці хвилі. Тому справді кожному потрібно ретельно підходити до споживання інформації. Інший спосіб “закрити лавочку” наразі невідомий…” – зазначає Андрій Тараненко.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.