Новини

Ціни на гречку можуть перевищити 100 грн за кг: яка її вартість зараз на Буковині

Вартість гречки з очевидних обставин і з огляду на теперішню економічну ситуацію в Україні продовжить своє зростання. Вартість кілограма продукту може бути вищою за 100 грн.

Про це заявив фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький, передає Today.ua.

Як відомо, гречка в Україні вже давно стала своєрідним індикатором кризи.

Причин підвищення цін на продукт є три:

– війна та скорочення посівних площ;

– брак гречаної крупи і в попередні роки. Аграрії завжди віддавали перевагу іншим зерновим, із яких можна було витиснути більші прибутки. Тобто окрім власної гречки, український ринок задовольняв потреби населення ще й за рахунок імпорту;

– скорочення закордонних поставок.

Так, раніше гречка надходила до нас регулярно (нагадаємо, частина — з Росії, але манівцями через Казахстан, інша — з Білорусі і ще трохи — з самого Казахстану). Наразі ж Україна залишилася наодинці зі своїми “гречаними” проблемами.

Скільки коштуватиме кілограм гречки?

За словами експерта, цього року Україна зможе зібрати приблизно лише 20 тис. тонн гречки при потребі мінімум 100 тисяч тонн.

“Такий величезний дефіцит (понад 80 тисяч тонн) немає звідки імпортувати, тому, враховуючи великий попит на неї та низьку пропозицію, ціни продовжать зростати… і найближчим часом ми побачимо цінники понад 100 гривень за кілограм”, — прогнозує Слуцький.

Зауважимо, що з початку 2022 року ціна на гречку вже зросла на 32%. Зараз середня вартість кілограма цієї крупи становить 62 гривні. Але вже й тепер подекуди на полицях супермаркетів можна зустріти гречку по 80-90 гривень за кг.

У магазинах Чернівців кілограм гречки коштує в середньому близько 80 гривень. Упаковка з 700 грамами продукту обійдеться у майже 55 гривень.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.