Новини

Ремонт в оселі: з чого почати, щоб усе зробити правильно*

Усі ми не раз чули скептичні вислови – ремонт легко почати, але важко закінчити, ремонт неможливо закінчити, його можна тільки призупинити…
На жаль, справді багато людей живуть у постійному стані ремонту. Та інколи проблема не тільки у нестачі фінансів. Причина часто у поганій організації і відсутності чіткого плану робіт. Тому, якщо ви задумали ремонт і хочете зробити усе із найменшими втратами нервів, сил та коштів, ми разом з компаніями “DaVinci”, “Нове Вікно”, “Термо Хаус”, “Інтелект” та “Актив Хаус” розкажемо вам, як не наробити помилок, які в подальшому можуть вплинути на остаточний результат. Визначимо основні етапи та порядок робіт, а також дамо рекомендації щодо їх виконання та вибору матеріалів.

Визначаємося з обсягом робіт

Передусім необхідно правильно визначити майбутній фронт робіт. Косметичний ремонт не потребує особливих вкладень, і за бажання ви можете усе зробити самостійно. А ось капітальний ремонт оселі чи ремонт в новобудові потребує ґрунтовного підходу, де без допомоги досвідчених майстрів вам не обійтися.

Дизайн-проєкт

Якщо ж у вас є власні ідеї та бажання втілити їх у життя або ви звикли все контролювати і робити самі – вам потрібно починати з проєкту. Важливо точно виміряти усе приміщення, перенести усе це на папір і детально визначити, де що буде знаходитися, починаючи з перегородок та комунікацій і закінчуючи меблями та елементами декору. Але краще все-таки скористатися послугами професіоналів.

– Можна самому придумати дизайни, і це все чудово виглядатиме у нас в голові, – пояснює Руслан Юрійчук, співзасновник архітектурно-будівельної компанії DaVinci. – Але коли доходить черга викласти це на папері і пояснити бригадиру чи прорабу, що саме ви хочете, виникає багато непорозумінь. Тому дуже важливо, щоб дизайном займався фахівець, який чітко знає свій проєкт і вміє знайти спільну мову з виконавцями робіт.

Замовляючи дизайн-проєкт ви отримуєте значні переваги: коли у вас є повністю розроблений дизайн, який включає в себе не просто картинку, але й чітко прописане планування усіх комунікацій, кількість будматеріалів, вартість робіт, ви відразу бачите реальний бюджет свого ремонту. А якраз складання бюджету: що купити, де купити, де вибрати плитку, які клеї підібрати, де вигідніше, де дорожче допоможе вам зекономити. Тому без дизайну, як на мене, нікуди. Так, за дизайн-проєкт вам доведеться заплатити. Якщо це житло, то від 15 доларів/м кв., а комерція – від 22-25 доларів/м кв. Тобто потрібно зважити два важливі моментів – вартість послуг проєктувальника і планування та економія бюджету на ремонт.

На що звертати увагу при виборі дизайнера:
– Реалізовані проєкти. Треба звертати увагу не на яскравість проєкту, а на те, скільки дизайнер має реалізованих робіт і наскільки вони якісні.

– Комплекс послуг. Чим менше з вами спілкується людей стосовно вашого проєкту, тим краще для його реалізації. Краще, щоб усе виконували одні руки або обрати грамотний комплекс послуг.

– Проєкт має бути на папері у кількох екзамплярах для всіх учасників виконання робіт: електриків, сантехніків тощо. У проєкті повинні бути чітко зазначені розстановка меблів, освітлення, які матеріали будуть використовуватися.

ВАЖЛИВО! Обов’язково укладайте договір, в якому повинні бути прописані всі етапи робіт, кінцевий результат, зобов’язання сторін. Це все попередньо обговорюється і погоджується сторонами. Так само треба зазначити наявність авторського нагляду з боку дизайнера за виконавцями робіт.

Після того, як ви розібралися з проектом приступаємо безпосередньо до ремонтних робіт. І починати слід с заміни старих вікон та електропроводки.

Монтаж вікон і дверей

Далі займаємося заміною старих вхідних дверей та вікон, бажано вікна замінити в усіх кімнатах одночасно. Це і кошти вам зекономить, і клопотів менше завдасть.

– Якщо ви уже визначилися зі стилем, у якому хочете бачити ваш дім та кольоровою гамою – можна сміливо вибирати вікна та двері, адже їхнє встановлення і буде початком усіх ремонтних робіт – переконує Ігор, представник компанії “Нове вікно”. Важливо із самого початку визначитися, які функції повинні у майбутньому виконувати ваші вікна та двері. Якщо вони потрібні вам не лише для довершеного вигляду, а й для енергозберігання, безпечності, шумозахисту, ударостійкості, сонцезахисту та теплоізоляції, то варто звернутися за професійною консультацією. А все тому, що кожен віконний профіль та склопакет має ряд своїх характеристик, про які пересічній людині не відомо. І чим більше функцій має профільна система, тим надійнішою, міцнішою, герметичнішою та привабливішою вона буде.

Перш за все, обирайте якісну фурнітуру, це дозволить довго послуговуватися вікнами. Сьогодні представлена велика кількість дійсно хороших виробів у потрібному вам кольорі, бажаній фактурі та моделі.

По-друге, слід акцентувати свою увагу на склопакетах, адже вони захищають кімнати від пилу, опадів, промерзання та утримують тепло. Зараз актуальними є еталонні енергозберігаючі вікна, що комплектуються двокамерним склопакетом, заповненим інертним газом. Такі конструкції допоможуть утримати тепло в приміщенні та не пропускатимуть холод. При центральному опаленні вони допоможуть підвищити температуру в квартирі на 4-5 °С*, а при автономному – мінімізувати витрати на обігрів.

По-третє, не нехтуйте захисними замками. Щоб убезпезпечити діток та унеможливити проникнення злодіїв у будинок, обирайте вікна із протизламною фурнітурою. Повірте, акуратний ключик зовсім не зіпсує зовнішній вигляд вікна.

Варто зазначити, що надійність віконних і дверних систем також залежить від правильного монтажу. Щоб пізніше не з’являлися протяги, не скрипіли вікна та двері, не пропускали холод та не розтріскувалися, потрібне правильне встановлення та врегулювання, яке під силу лише професіоналам.

Електромонтаж

Під час встановлення електропороводки у власників ремонту виникає багато запитань. Щоб після ремонту ви могли спокійно і безпечно жити у своїй оселі, а всі прилади і пристрої справно працювали, потрібно звернутися до кваліфікованих майстрів.

– Є два варіанти встановлення проводки: до етапу штукатурки і після, – розповідає Андрій Кушнірик, директор інжинерно-будівельної компанії “Термо Хаус”. – Ми – прихильники встановлення після штукатурки, цей варіант кращий і цивілізованіший. На повністю відштукатурених стінах робимо канавки, штроби, вкладаємо акуратно проводку і заробляємо штроби. При такому варіанті підрозетники для розеток і вимикачів ідеально ляжуть під оздоблення стін. Інший варіант встановлення проводки – до штукатурки. Це коли майстри роблять штроби і прокладають проводку відповідно до планування, а потім після штукатурів електрик видовбує місця для підрозетників вимикачів, і знову це все заштукатурюють.

Серце всієї електрики в будинку чи квартирі – це електрощит із запобіжними автоматичними механізмами. На ньому встановлюються захисні автомати, більше 50% яких відносяться до кухні, де найбільше електроприладів. Застосовується, щонайменше, так зване правило шести. Коли ми знаємо точно, де буде знаходитися кожен прилад, ми прокладаємо окремі 6 ліній з окремими автоматами:розетки робочої зони, холодильник, мікрохвильвка, духова шафа, посудомийна машина, витяжка. Якщо ж “зекономити” і поставити все на одну проводку, буде спрацьовувати автомат, що спонукатиме до його заміни на більш потужний номінал. А це перевищить поріг максимально допустимого струму на провідник. Тоді проводка перегріватиметься, з часом ізоляція втратить свої функції,і в результаті – пожежа –горе від економії…

Також окремі лінії потрібні на кондиціонери, вентиляцію. Потрібно надати електрику параметри потужності цих приладів, щоб він правильно розрахував навантаження для правильної силекції у щиті.

Підвищене місце ураження струмом – санвузли, де часто розміщують бойлери, пральні машини і завжди підвищена вологість. Тому там обов’язково варто встановити пристрій захисного відключення – УЗО або ДІФ, як його називають.

Якщо хочете мати надійну і безпечну проводку, потурбуйтеся про якість матеріалів. Не радимо використовувати ШВВП (шнур вініловий плоский), оскільки він призначений для тимчасової електрики. Для постійного користування краще брати двоізоляційну проводку, монолінту, яка має значно кращу ізоляцію і служитиме вам багато років без проблем.

ВАЖЛИВО! Проєкт електрифікації має бути на момент проведення електропроводки. Це може бути схематичне зображення на папері розташування розеток, вимикачів, точок освітлення, приладів із зазначенням їхньої потужності.

Підключення інтернету

Підключення інтернету до квартири чи будинку вимагає враховування цілої низки важливих аспектів, які полегшать роботу фахівцям провайдера і допоможуть власнику житла отримувати якісні послуги в комфортних умовах, – зазначає Дмитро Гавриш, комерційний директор компанії “Інтелект”.

– Під час розведення інтернет-кабелю у квартирі чи будинку теж потрібно звернути увагу на декілька важливих моментів.

1. Розводку інтернету краще робити до ремонту. По-перше, так простіше щось просверлити, прибити, а потім це зашпаклювати. Хоча можна робити це і після ремонту, але плінтуси мають передбачати спеціальний канал під кабель.

2. Повідомити про мережі комунікацій. Замовник має повідомити майстрам провайдера, де в нього проходять електричні кабелі, тепла підлога, мережі індивідуального опалення, щоб у процесі робіт не пошкодити їх.

3. Вибирайте якість. Я би рекомендував з усіх видів підключення, які існують на сьогодні, найбільш оптимальне і найбільш якісне – це волоконно-оптичний кабель. Розведення у квартирі чи будинку на даний момент можливе тільки витою парою.

4. Як забезпечити якісний Wi-Fi? Визначити, де в помешканні найкраще встановити роутер і скільки приладів потрібно для якісного сигналу, допоможе наш фахівець. Він виїжджає на місце і, виходячи з планування оселі та технічних завдань, проводить всі необхідні роботи.

ВАЖЛИВО! Наперед сплануйте, де знаходитимуться комп’ютер, телевізор, ноутбук тощо. Це допоможе зробити розводку таким чином, щоб потім не довелося витрачати кошти на додаткові кабелі.

Сигналізація, відеоспостереження

Якщо ви збираєтеся встановлювати у своєму помешканні охоронну сигналізацію, відеонагляд чи домофон, заздалегідь продумайте, де вони будуть розміщені.

– Із самого початку потрібно визначитися, який тип сигналізації ви обираєте: бездротову чи дротову. Бездротову систему можна встановити після ремонту, але вона має свої недоліки, – радить Павло ГОНТАРЄВ, керівник компанії “Актив Хаус”. – По-перше, загальна вартість бездротової системи буде значно дорожча від дротової. По-друге, бездротові компоненти потребують регулярної (раз на 2-5 років) заміни батарейок, що теж недешево, якщо у вас 20-30 датчиків. І, по-третє, стіни будівлі є перешкодами для проходження радіосигналів, що іноді унеможливлює використання бездротових систем.

Якщо йдеться про серйозну охоронну систему, де є багато датчиків (витоку природного газу, чадного газу, задимлення, протікання води та ін.), краще зробити її дротовою. Дротова система встановлюється одночасно з електричною проводкою на початковій стадії ремонту.

– При виборі сигналізації треба пам’ятати, що від бренду залежить якість. Бо дешева охоронна сигналізація “грішить” хибними спрацюваннями. Якісна сигналізація буде коштувати дорожче, але гарантує високу якість роботи, що підтвержено практикою. Тобто людина платить дорожче, але отримує надійність, безпеку, комфорт і економить свої нерви.

– Якщо ви хочете убезпечити своє житло і майно від сторонніх зазіхань, вберегти життя своїх близьких і власне від будь-яких замахів, а також у майбутньому плануєте наймати обслуговуючий персонал вдома, варто продумати встановлення системи відеонагляду, яка монтується також до проведення ремонту. Для цього ми встановлюємо домофони біля вхідних дверей, камери зовні будівлі і обов’язково всередині – в коридорах, на кухнях, у вітальні, в ігрових, дитячих кімнатах та технічних зонах. Технічні можливості дозволяють нашим замовникам натисканням однієї кнопки на своєму телефоні бачити в реальному часі або в запису все, що відбувається у них вдома і, в разі потреби, вчасно відреагувати.

ВАЖЛИВО! Не купуйте самостійно обладнання!!! Найкраще, щоб усім займалися фахівці. Ми встановлюємо такі системи під ключ і узгоджуємо усі важливі моменти заздалегідь, починаючи з вибору приладів і закінчуючи сервісним обслуговуванням.

Коли ви розібралися с основними комунікаціями можна починати основні ремонтні роботи.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.