Новини

Нові штрафи за порушення ПДР: на Буковині спіймали першого водія, він керував авто напідпитку

У Чернівецькій області правоохоронці затримали водія-порушника, щодо якого вперше застосували посилені санкції нового закону України.

Про це сьогодні на брифінгу повідомив начальник Управління патрульної поліції у Чернівецькій області Олег Йосипів, пише molbuk.ua.

“Сьогодні після 00:00, цей закон набув чинності. І нашими патрульними на Буковині цієї ночі було виявлено, чоловіка, який керував транспортний засіб у стані наркотичного сп’яніння. Тепер він буде нести відповідальність згідно нових введень”, – зазначив Йосипів.

Що передбачає цей Закон:

Закон посилює відповідальність за порушення правил дорожнього руху. Зокрема, збільшено штрафи за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами, обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху, залишення місця дорожньо-транспортної пригоди, а також за керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право водіння.

Також посилюється адміністративна відповідальність за порушення правил дорожнього руху, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин.

За перехід проїзної частини в невстановленому місці пішоходам не робитимуть попередження, а виписуватимуть штраф.

Законом передбачається можливість зупинки транспортного засобу поліцейським для огляду водіїв з використанням спецзасобів для перевірки на стан сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Посилюється також відповідальність за скоєння ДТП в стані алкогольного сп’яніння з потерпілим. Якщо потерпілий після аварії у стані середньої тяжкості, то водієві-винуватцю загрожуватиме до 3 років позбавлення волі (з позбавленням прав на 3-5 років), якщо у тяжкому стані – позбавлення волі на 3-8 років (із

позбавленням прав на 3 5 років). Якщо потерпілий помер, винуватця ДТП можуть посадити на 5-10 років (і на такий же термін позбавити прав). Якщо померли кілька людей – позбавлення волі на 7-12 років (із позбавленням прав на 7-10 років).

За відсутність водійських прав штраф зросте з 425 грн до 3,4 тис. грн. Якщо особу позбавили прав, а вона сіла за кермо буде загрожувати штраф в розмірі 20,4 тис. грн (замість 510 грн). За повторне порушення – штраф 40,8 тис. грн плюс позбавлення прав на 5-7 років.

За створення аварійної ситуації штрафи зростуть до 1 тис. 440 грн, за втечу з місця ДТП – до 3,4 тис. грн (з позбавленням прав на 1-2 роки), за скоєння ДТП – до 850 грн (з позбавленням прав на 6-12 місяців).

За перевищення швидкості від 20 до 50 км/год штрафуватимуть на 340 грн (замість 255 грн), більше 50 км/год – штраф 1,7 тис. грн (замість 510 грн). За ненадання переваги в русі буде загрожувати штраф 680 грн (раніше було 510 грн).

Крім того, закон виключає будь-які інструменти пом’якшення покарання: не можна буде уникнути відповідальності в зв’язку з каяттям, примиренням або переданням порушника на поруки.

Відтепер працівникам поліції надали більше прав під час зупинки автомобіля, а для водіїв встановлено нові жорсткі обов’язки.

А саме, внесено зміни до Закону “Про дорожній рух” (ст. 16, ст. 18) згідно з якими у випадку подання сигналу про зупинку автомобіля, водій зобов’язаний:

1. Зупинити транспортний засіб

2. Пред’явити документи на право керування

3. Надати можливість поліцейському прочитати та зафіксувати інформацію з цих документів

4. Тримати руки в полі зору поліцейського

5. Не виходити з транспортного засобу без дозволу поліцейського

6. Знаходитися на своєму водійському місці до вказівки поліцейського

7. Вийти з транспортного засобу за вказівкою працівника поліції

8. Виконувати всі законні вимоги поліцейського

У разі невиконання цих вимог працівники поліції будуть застосовувати ст. 185 КУпАП. Саме ця норма дозволяє працівникам поліції складати протоколи про адміністративне правопорушення за злісну непокору законним вимогам працівника поліції.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.