Новини

У Чорному морі горить російський фрегат Адмірал Макаров: що відомо про найновіший корабель РФ

6 травня стало відомо, що Збройним силам України вдалося підбити ракетами Нептун ще один корабель Чорноморського флоту Росії – фрегат Адмірал Макаров.Про це повідомило одеське видання Думська.

За попередньою інформацією, російський фрегат Адмірал Макаров отримав серйозні пошкодження в районі острова Зміїний після удару з комплексу Нептун 5 травня, але поки залишається на плаву.

НВ розповідає головне, що відомо про цей корабель, на борту якого могло перебувати до 180 осіб.

Новий фрегат проекту Буревісник

Фрегат Адмірал Макаров – найновіший із трьох аналогічних кораблів проекту 11356Р Буревісник, що перебуває на озброєнні Чорноморського флоту РФ. Названий на честь віцеадмірала Російського імператорського флоту Степана Макарова. Постійне місце дислокації – окупований Севастополь.

На відміну від вже затопленого крейсера Москва радянських часів, збудованого в Миколаєві, фрегат Адмірал Макаров був закладений у 2012 році на суднобудівному заводі Янтар у Калінінграді.

Його спустили на воду у вересні 2015 року, потім кілька років випробовували. У липні 2017 року фрегат взяв участь у параді до Дня Військово-морського флоту РФ, а в грудні 2017-го офіційно було передано ВМФ Росії та введено в стрій.

Загалом в ЧФ РФ є три фрегати проекту 11356Р Буревісник, ще кілька таких кораблів Росія будує для ВМС Індії.

У кодифікації НАТО кораблі типу Буревісник мають маркування Krivak V. Це серія російських багатоцільових фрегатів 2-го рангу (загалом у ВМФ РФ чотири ранги кораблів, найвищим є першим) з керованим ракетним озброєнням ближньої, далекої морської та океанської зони.

Основні характеристики фрегату

Водотоннажність – 3830 т (стандартна), 4035 т (повна)

Довжина – 124,8 м (стандартне футбольне поле має 105 м завдовжки)

Ширина – 15,2 м

Опад – 4,2 м, найбільший – 7,5 м

Двигуни – дизель-газотурбінна енергетична установка

Швидкість ходу – від 14 вузлів в економічному режимі до 30 вузлів (повна швидкість, близько 55,5 км/год)

Дальність плавання – 4850 миль (на швидкості у 14 вузлів)

Автономність плавання – 30 діб

Екіпаж – 180 осіб

Чим озброєний фрегат Адмірал Макаров

Радіолокаційне озброєння — станції радіолокації Фрегат-М2М і Позитив-М1.2, а також корабельна навігаційна станція радіолокації кругового огляду Вайгач-У

Радіоелектронне озброєння — бойова інформаційно-керівна система Требование-М або Сигма, корабельний комплекс радіоелектронного придушення Смелый, радіолокаційні системи управління стрільбою артилерії та ракетною зброєю Пума та Вымпел

Тактичне ударне озброєння – крилаті ракети Калібр

Артилерія – одна універсальна корабельна артустановка А190 Універсал (100 мм)

Зенітна артилерія – дві корабельні автоматичні артилерійські установки калібром 30 мм АК-630М

Ракетне озброєння – універсальні пускові установки на вісім крилатих ракет Калібр та Онікс (перші теоретично здатні вражати морські цілі на дистанції 400 км, сухопутні – на 2000 км, а Онікси належать до класу надзвукових протикорабельних ракет), а також вісім ракетних комплексів ППО Ігла-С або Верба.

Авіаційна група – 1 вертоліт Ка-27ПЛ або Ка-31 у палубному ангарі, БПЛА Орлан-10

Корабель також оснащений протичовновим та мінно-торпедним озброєнням.

Участь у війні проти України

З 2018 року фрегат Адмірал Макаров неодноразово виконував “бойові завдання” у складі Оперативного з’єднання ВМФ Росії в Середземному морі – брав участь у російській військовій кампанії в Сирії.

Після початку російського вторгнення у лютому 2022 року фрегат Адмірал Макаров обстрілював територію України крилатими ракетами Калібр. В Одеській ОВА неодноразово говорили, що російські кораблі, оснащені цими ракетами та дислоковані у Чорному морі, несуть постійну загрозу українській території, зокрема Одеській області.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.