Новини

Як викрити шпигуна: у Чернівцях провели нестандартну лекцію з української мови – фото

У Чернівцях провели нестандартну лекцію з української мови.

Вона відбулася у “Резиденції молоді”, повідомляє кореспондентка molbuk.ua

На заході говорили про особливості української мови, її походження та значення.

Не обійшлось і без цікавинок. Лекторка пані Іванна розповідала, як викрити іноземного шпигуна за допомогою однієї лиш мови та чому цей спосіб працює.

“Ідея і традиція проводити лекції для “Резиденції молоді” з’явилася ще до війни. Я прочитала дві лекції для студентської аудиторії, а от третю не встигла. До речі, тема цієї лекції “Як викрити шпигуна”, і от я її підготувала, але не судилося. А зараз те, про що збиралася говорити, стало трендом. Всі почали масово стверджувати, що мова – це паспорт, і за нею можна визначити чужинця, а в умовах війни це дуже важливо, – каже пані Іванна.

Діалект – це невід’ємна частина мови і у кожного регіону він свій. Курси розраховані не на поглиблене вивчення мови, а на її вдосконалення. Є теорія, але більше практики. Заняття проходять раз на тиждень в офлайн режимі.

– Зараз на Буковині багато переселенців з інших регіонів. Для когось із них українська мова рідна, а для когось – ні. Хтось прийшов, щоби вивчити її, а хтось – щоб вдосконалити знання. Але спільне в них те, що майже всі не розуміють наших діалектизмів, і це нормально. Тож я вирішила проводити курси раз на тиждень. А якщо людям буде це цікаво, то навіть двічі або тричі на тиждень. Загалом курс розрахований на 12-15 занять. Тривалість заняття – година, – каже лекторка.

На захід зареєструвалося аж 56 чоловік. В основному це дорослі, але дехто приходив і з дітьми.

“Я з Дніпра. Прийшла сюди, щоби навчитися краще говорити українською, бо тільки нещодавно почала спілкуватися як на вулиці, так і вдома українською і мені поки що складно. Але подобається і я хочу й надалі говорити українською. Мрію, щоби для моїх дітей українська була рідною, щоби не було як з нами, не ділили на “їхніх” і “наших”. Щоби ми були однією нацією, бо поки у нас є мова та культура – нас не знищити, – каже пані Анна.

“Я з Харківської області. Побачила інформацію про те, що проводитиметься така лекція, і вирішила, що це цікаво і для мене і для дитини. Будучи російськомовною, тільки зараз зрозуміла, що мова – це важливо і любов до мови треба прищеплювати з дитинства, – каже пані Лариса.

Після лекції люди виходять задоволеними. Кажуть, було цікаво та корисно, та обіцяють прийти ще.

Українська мова стає все популярнішою серед українців. Більшість людей, які раніше говорили російською переходять на українську і хочуть удосконалювати свої знання, запевняє директорка комунальної установи Молодіжний центр Чернівців “Резиденція Молоді” Світлана Олексійчук.

“До нас звертаються багато людей, які кажуть, що вони україномовні, але їм складно нас зрозуміти. Тому ми вирішили створити такі курси. Хоча це швидше не курси, а розмовний клуб. Будемо знайомити з нашою мовою та культурою всіх охочих. Хоча в першу чергу це для переселенців. Лекції будемо проводити відповідно до побажань відвідувачів, – каже Світлана Олексійчук.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.