Новини

«Наші «підопічні» – топпосадовці»: чим займається НАБУ на Буковині

Кореспондентка molbuk.ua поспілкувалася з директором Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України Тарасом Лопушанським та дізналася, які справи веде НАБУ в нашій області та кого найчастіше затримують на хабарях.

Про це йдеться у публікації ” “.

– Чим відрізняється робота НАБУ від ДБР та поліції? Хто є “клієнтами” НАБУ?

– Основне завдання Національного антикорупційного бюро України – боротьба з корупцією на найвищому владному рівні. НАБУ має чітку підслідність – 14 статей Кримінального кодексу. Детективи НАБУ розслідують кримінальні правопорушення вчинені топпосадовцями: міністрами, народними депутатами, державними службовцями, що обіймають посади категорії “А”, суддями, керівниками великих держпідприємств, особами вищого офіцерського складу силових структур (генерали), мерами обласних центрів, депутатами обласних рад, прокурорами від начальника відділу регіональної (обласної) прокуратури до Генерального прокурора України. Так що НАБУ розслідує лише корупційні злочини топпосадовців, а ДБР розслідує не тільки корупційні, а й будь-які інші злочини, вчинені високопосадовцями, якщо вони не підслідні НАБУ.

– Розкажіть більш детально про працівників НАБУ: хто працює, яка зарплата?

– Ми невеликий (за штатом) державний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, із надзвичайно амбітною метою і завданнями – очистити державу від корупції. Є підрозділ детективів – це основна рушійна сила. Детектив – це оперативник та слідчий в одній особі. Він може сам отримувати інформацію, сам проводить слідство, сам допитує, готує всі документи під процесуальним наглядом наших колег зі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

– Якщо нам потрібен силовий блок, бо іноді обвинувачені відстрілюються, ми викликаємо наш “спецназ”, який допомагає забезпечувати належне проведення слідчих дій. Також у нас є юристи, аналітики, комунікаційники, оперативно-технічні працівники. Як роботодавець Національне бюро створює максимально належні умови праці для працівників. Ми маємо добру матеріально-технічну базу та все необхідне для якісного виконання завдань. З огляду на категорію справ, які ведуть працівники НАБУ, справедливо й те, що заробітна плата є досить високою. У середньому детектив НАБУ отримує 60-80 тисяч гривень на місяць. Також НАБУ вкладає багато зусиль для професійного розвитку працівників.

– За 2021 рік та початок 2022 скількох представників силових структур затримали на хабарях (суддів, поліціянтів, прикордонників) в нашій області. Які розслідуєте зараз справи? [i]

– Що стосується Чернівецької області, то можу говорити лише про закінчені кримінальні провадження. Однак є низка справ, досудове розслідування у яких триває. Тому розголошення будь-якої інформації щодо них може зашкодити розслідуванню. Серед “найсвіжіших” завершених справ у Чернівецькій області варто виділити кейс щодо керівника обласного перинатального центру. Слідством встановлено, що чинний генеральний директор цієї установи пропонував хабар голові Чернівецької обласної ради через посередника. Надалі ця особа, як вважає обвинувачення, надала голові облради через посередника хабар в сумі 12 000 доларів. Справу скеровано з обвинувальним актом до Вищого антикорупційного суду.

– Який найбільший хабар у Чернівецькій області був зафіксований: хто його отримав та коли?

– Якщо говорити про Чернівецьку область, то наразі найбільша сума неправомірної вигоди, за версією слідства, була отримана колишнім головою Чернівецької обласної ради. На стадії досудового розслідування детективами Національного бюро було задокументовано, що голова обласної ради у липні 2019 року висловив прохання одному з підприємців області надати йому 400 тисяч доларів неправомірної вигоди за сприяння у передачі в оренду цілісного майнового комплексу Чернівецького обласного комунального підприємства “Бальнеологічний санаторій “Брусниця”. Упродовж серпня-жовтня 2019 року голова Чернівецької облради одержав від підприємця частину коштів у розмірі 180 тисяч доларів.

– На якій стадії наразі перебуває справа ексголови облради Івана Мунтяна?

– У лютому 2020 року йому було повідомлено про підозру. Слід зазначити, що також детективи НАБУ повідомили про підозру приватному підприємцю. Після проведення необхідного комплексу процесуальних дій кримінальне провадження було скеровано до Вищого антикорупційного суду. Судове засідання у справі призначено на друге березня 2022 року.

– За що переважно дають і беруть хабарі?
[i]

– Хабарі отримують службові особи за вчинення будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища в інтересах того, хто дає хабар. Відтак скільки є можливих повноважень у наших посадовців, стільки й варіантів, за які останні можуть отримати або “попросити” неправомірну вигоду.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.